RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enormt prosjekt: Her jobber 37.000 personer for å få det til å regne mer

LAGER REGN: Titusenvis av slike brennere skal settes ut i Tibet for å få monsunskyene til å regne over et ellers tørt landskap.
LAGER REGN: Titusenvis av slike brennere skal settes ut i Tibet for å få monsunskyene til å regne over et ellers tørt landskap. (scmp/maduo.gov.cn)
Sist oppdatert:
I et gigantisk regnprosjekt vil Kina installere flere titalls tusen brennkammere i Tibet.

Prosjektet skal øke regnmengden i området med 10 milliarder kubikkmeter årlig. Det vil øke den totale regnmengden over Kina med sju prosent, skriver South China Morning Post (SCMP). Dette er et av flere værprosjekter som skal hjelpe Kina mot tørke.

Vil høste monsunregnet

Avisen skriver at Kina vil bruke en teknologi der brennkammere produserer sølvjodid. Teknologien i såkalt skysåing er velkjent. Det mest vanlige er å bruke sølvjodid og tørris (frossen karbondioksid).

Målet er å høste regnet fra monsunen fra sørlige Asia som hvert år fører vannrike skyer over Tibet-platået. Likevel er dette et svært tørt område. Mer regn her, vil gi mer vann i de store elvene som renner gjennom Kina.

Setter ut brennere i fjellet

- Mer enn 500 brennere har blitt satt ut på fjellsidene i Tibet, Xinjiang og andre steder som forsøk. Dataene viser svært lovende resultat, sier en av forskerne til SCMP.

De spesiallagde brennkamrene skal være utviklet med raketteknologi for å kunne brenne skikkelig i det oksygenfattige høylandet.

Dette er langt fra første gang Kina driver med værmodifikasjon. Under OL i Beijing sendte landet opp over 1000 raketter for å hindre at regn ødela arrangementet.

I Kina jobber 37.000 mennesker med å manipulere været. Hovedjobben er å skape regn for å hindre tørke, og å hindre store stormer. Men værskaperne sørger også for at det ikke regner under spesielle arrangementer.

Passasjerer går ombord i et SAS fly på Fornebu flyplass i 1951. Meteorologisk institutt forteller at man i sin tid eksperimenterte med teknikker for å manipulere tåka på Fornebu.

Fjernet tåka på Fornebu

Kineserne er ikke de eneste som manipulerer været. Den samme teknikken ble i sin tid brukt på Fornebu den gang dette var landets hovedflyplass, forteller meteorologene på Blindern. Den gang handlet det om å få bort tåka.

- Dette var noe man eksperimenterte med den gang. Det handler om å øke antallet av kondensasjonskjerner. Du putter noe i lufta så fuktigheten binder seg på partiklene, forklarer meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen.

- Men dette er ikke man driver med i Norge i dag?

- Ikke meg bekjent, svarer meteorologen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere