RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enstemmig ja til Irak-resolusjon

(AFP)
Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag med 15 stemmer mot 0 å godkjenne et omstridt forslag om Iraks framtid.

Vedtaket er en seier for USA, som har søkt støtte for sin okkupasjon av landet, melder Reuters.

Flagget støtte
Russland, Tyskland og Frankrike, de ivrigste motstanderne av krigen, annonserte flere timer før avstemningen at de ville støtte resolusjonen, dog med reservasjoner. Syria ga også sin støtte til forslaget, som det siste landet.

Resolusjonen åpner for en FN-styrke i Irak under amerikansk ledelse og oppfordrer landene til å støtte okkupasjonen med soldater og penger. Den ber også det irakiske lederskapet om å lage en skisse for en ny grunnlov og valg før 15. desember.

Felles mål
FNs generalsekretær Kofi Annan berømmet de 15 medlemslandene for det enstemmige vedtaket.

- Resultatet er et klart bevis på at alle medlemmene i Sikkerhetsrådet setter det irakiske folkets interesser over alle andre vurderinger, sa Annan ifølge NTB.

- Vårt felles mål er å gjenopprette fred og stabilitet i et suverent, demokratisk og uavhengig Irak så raskt som mulig, sa FNs generalsekretær.

Noen endringsforslag fra Russland, Tyskland og Russland har blitt tatt med i resolusjonsteksten, men USA nektet å sette en tidsfrist for å avslutte okkupasjonen og overlate styret til irakere.

- Ikke nok
- Dette forslaget går på ingen måte så langt som vi skulle ønsket. Vi ville foretrukket at en klar tekst dro opp mer restriktive og nærmere frister for overføring av ansvar, sa Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de la Sabliere til forsamlingen etter møtet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere