Gå til sidens hovedinnhold

EØS-avtalen blir ikke signert

Den utvidede EØS-avtalen blir ikke signert tirsdag. Årsaken er at Lichtenstein nekter å undertegne på grunn av en historisk konflikt med Tsjekkia og Slovakia.

Fyrstedømmet bøyde ikke av i en strid med Tsjekkia og Slovakia om tilleggserklæringer til den reviderte EØS-avtalen, som utvider EØS-området fra 18 til 28 land neste år.

Historiske konflikter
Det blir dermed ingenting av den høytidelige undertegningsseremonien med utenriksminister Jan Petersen og hans kolleger i Luxembourg tirsdag, melder NTB.

Striden handler om historiske konflikter mellom de tre landene som følge av rettsoppgjør etter krigen.

Striden om de såkalte Benes-dekretene, har ført til at Liechtenstein på den ene side og Tsjekkia og Slovakia på den andre, fortsatt ikke har anerkjent hverandre som suverene stater.

Trakk erklæring
Striden blusset opp i EØS-innspurten da Liechtenstein overraskende i forrige uke plutselig trakk sin opprinnelige erklæring og erstattet den med en ny tekst. Her heter det at alle som signerer EØS-avtalen, anerkjenner Liechtenstein som en suveren stat.

Da protesterte Tsjekkia og Slovakia, og fastslo i nye erklæringer at Liechtensteins erklæring ikke var juridisk bindende, siden den omhandlet forhold utenfor den reviderte EØS-avtalen.

Dermed nektet Liechtenstein å undertegne avtalen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar