RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Epost-rot kan ødelegge Hillarys president-drøm

CLINTON: Hillary og Bill Clinton har i flere tiår vært svært aktive i amerikansk politikk. Hvorvidt epost-saken påvirker Hillarys sjanser i det kommende presidentvalget, gjenstår å se.
CLINTON: Hillary og Bill Clinton har i flere tiår vært svært aktive i amerikansk politikk. Hvorvidt epost-saken påvirker Hillarys sjanser i det kommende presidentvalget, gjenstår å se. Foto: John Moore (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Vekker til livet minnet om Clinton-parets ytterst frynsete moral, mener USA-ekspert.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton er i hardt vær, etter at det for en uke siden ble kjent at hun ikke hadde en offisiell epostkonto da hun mellom 2009 og 2013 var utenriksminister under president Barack Obama.

Les også: - Ingen e-poster er slettet

I stedet brukte hun en privat epost-adresse i jobbsammenheng, noe som bryter med amerikansk arkivlov, som sier at all offisiell kommunikasjon skal kunne bevares for ettertiden.

Det ble heller ikke foretatt noe fra Clintons stab for å sørge for at epost sendt til og fra hennes private adresse ble lagret.

- Det er vanskelig å se for seg noen situasjon – med mindre det er snakk om en atomvinter – hvor det kan rettferdiggjøres at en virksomhet tillater en minister å kun bruke privat epost til offisielle formål, sier juristen Jason R. Baron, som tidligere ledet arkivverket National Archives and Records Administration (NARA).

Det er heller ikke klart hvorvidt Clintons epostkonto var kryptert eller på andre måter beskyttet for å sende sensitiv informasjon.

55.000 sider overlevert

Clinton forlot posten som utenriksminister i 2013, og det var først for to måneder siden at hennes rådgivere gikk gjennom mailen, etter en forespørsel fra departementet.

Clinton-staben skal nå ha levert fra seg mailkorrespondanse på 55.000 sider. Nick Merill, Clintons talsperson, peker på at alle epost Clinton som utenriksminister sendte til andre i administrasjonen, automatisk har blitt lagret i systemet og slik sett er bevart. Mail hun har sendt til personer som ikke har en ofenltig epostkonto, som personer i privat sektor og statsledere i andre land, sier han derimot ikke noe om.

Kritikerne peker på at det dermed ikke er mulig å si om epost er blitt slettet eller holdt tilbake med vilje. Blant annet kaster det dødelige angrepet på den amerikanske konsulatet i Benghazi i 2012, skygger over Clintons minister-periode. Saken granskes av Kongressen, og så langt har Clinton ikke fått noen skrape for det – men avsløringen om at hun har brukt en privat epost-konto – med muligheter til å slette epost - kan endre den oppfatningen.

LES mer: - Benghazi-angrep kunne vært avverget

Clinton har ennå ikke sagt hun stiller til valg som demokratenes presidentkandidat, selv om alt tyder på at hun kommer til å gjøre det. Når det gjelder epost-bruken har hun heller ikke uttalt seg, og demokrater i Senatet mener dette ødelegger hennes troverdighet.

- Hun må komme frem og fortelle hvordan situasjonene er. Fortsetter hun å ikke si noe om saken, vil det skade henne politisk, sier den demokratiske senatoren Dianne Feinstein til NBC.

For Hillary har kun kommet med en melding via Twitter, der hun skriver at hun har bedt innenriksdepartementet om å offentliggjøre alle mailene og at dette vil bli gjort så raskt det lar seg gjøre.

Seniorforsker ved Institutt for Forsvarsstudier, Svein Melby, mener Clinton har alt å tjene på å bryte tausheten.

- Hun bør absolutt si noe, hun bør komme på banen og være åpen. Innsyn er en uhyre viktig del av amerikansk offentlighet. Ved å bruke en privat epost kan hun ha gjort noe som kanskje gjør det umulig å granske hva hun har gjort. Hun bør få fjernet enhver tvil, ellers kan det bli en belastning for hennes president-kandidatur, sier han til Nettavisen.

LES også: Clinton tar første skritt mot valgkampen

Hillary Clinton er ikke den første som har brukt private mail i jobbsammenheng, men hun er den første som konsekvent har gjort det. Straffereaksjoner er derimot ikke vanlig, blant annet fordi NARA  har få sanksjonsmuligheter.

Men epost-kontroversen er nok et anklagepunkt for de som mener Hillary og hennes ektemann og tidligere president Bill Clinton aldri har operert med åpenhet, men derimot hyller egen virksomhet inn i hemmelighetskremmeri. Heller ikke han har ønsket å uttale seg om saken.

Sammenblanding av roller?

Melby sier det er alvorlig om hun har brutt sikkerhetsforeskriftene, og mener det kan bli en lei sak for Hillary. Men politisk mener forskeren det mest alvorlige fro Clinton, er at hendelsen minner folk om alle problemene som var i Det hvite hus da Clinton satt som president.

- Den måten å ha hemmelighold og en tvilsom omgang av hva som er juridisk forsvarlig har vært en trend med Clinton. Man kan ha trodd de hadde lært siden den gang, så det vekker nok opp igjen mistanken om at en ny Clinton-administrasjon vil være like full av hemmeligholdelse. Det er nok noe de fleste amerikanere ikke ønsker.

FRYNSETE: Forsker Svein Mebly mener Hillary Clintons epost-sak kan friske opp amerikanernes minne om Clinton-parets frynsete etiske standard.

I tillegg er Hillary også dypt inne i ekteparets The Clinton Foundation, som driver humanitært arbeid. Vise det seg at det finnes mail som kobler organisasjonen med hennes arbeid som utenriksminister, kan det gi henne store skraper, mener Melby.

- Clinton Foundation har fått store beløp fra utenlandske land. Da hun satt som utenriksminister var Obama opptatt av at det var et klart skille mellom Clinton-organisasjonen og hennes ministerrolle. Ingen skulle kunne kjøpe seg vei inn i amerikansk utenrikspolitikk. Kommer det frem at det har forekommet en tvilsom rolleblanding mellom utenriksministersposten og hennes rolle i Clinton Foundation, kan det får store konsekvenser, sier Melby, som antar at amerikanske medier jobber på spreng nettopp for å finne ut om slike koblinger finnes.

I USA spekulerer dessuten politiske kommentatorer i om republikanerne vil ønske å dra Clinton gjennom en offentlig høring, for slik å skade hennes (eventuelle) kommende president-løp.

LES også: - Monica er en narsissistisk gærning
OG her: Nå kommer Lewinsky til Norge

Dårlige minner

President Barack Obama sier han ikke visste om epost-bruken, før det ble kjent via media. Han sier i et intervju med CBS at han er glad hans tidligere topp-minister sier hun vil legge frem all epost-korrespondanse, og presidenten legger også til at hans administrasjon har vært og fremdeles er den mest åpne som noen sinne har sittet ved makten i USA.

Det var i oktober i fjor at innenriksdepartementet ba tidligere regjeringsmedlemmer, helt tilbake til utenriksminister Madeleine Albrights tid, om å sende inn all den informasjon de har fra mail og lignende. Målet er å gjøre det politiske toppnivået mer transparent for lettere å kunne gå tilbake og se hvordan prosesser og politikk har blitt gjennomført, samt gi publikum og media innsyn.

- Dette gjenoppfrisker folks hukommelse fra Bill Clintons tid. Han var en glimrende politiker, men de fleste er enige i at den etiske standarden når det gjaldt blant annet personlig moral og mottakelse av penger fra diverse private aktører, var ytterst frynsete. Folk var temmelig slitne av alle skandalene rundt Bill Clinton – og Hillary var en del av det. Skal hun vinne i 2016, må folk ha rimelig sikkerhet for at det ikke blir slik også med henne som president.

(Kilder: Nytimes.com, cnn.com)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere