Gå til sidens hovedinnhold

Er delfin redder menneske-myten endelig avkreftet?

Mannen til New Zealands statsminister postet bilde av en delfin som IKKE reddet ham fra et potensielt haiangrep.

Clarke Gayford, som venter barn med New Zealands statsminister Jacinda Ardern, har postet et bilde av seg selv idet han prøver å fekte bort en stor kobberhai ved Great Barrier Island i New Zealand. I bakgrunnen av bildet kan en skimte en delfin.

Istedenfor å jage vekk haien, som ifølge myten enkelte delfiner gjør, ble denne delfinen liggende stille på trygg avstand for å overvære Gayfords møte med kobberhaien, skriver The Australian. Kobberhaier er kjent for å ha gått til angrep på mennesker tidligere.

«Så det viser seg ikke bare at delfiner ikke hjelper, de liker faktisk å se på. En barndomsmyte er knust,» tvitret Clarke på torsdag.

- Tror delfiner kan hjelpe mennesker i nød

Nettavisen har spurt en haiekspert om det finnes noe vitenskapelig bevis for at delfiner har reddet mennesker fra mulige haiangrep.

- Det finnes ikke noen vitenskapelige, dokumenterte tilfeller av at delfiner eller hvaler har bevisst reddet mennesker fra hai som jeg vet om. Men det er absolutt en del myter, sier haiekspert og marinbiologi Fredrik Myhre, som står bak organisasjonen Hjelp Havets Haier, til Nettavisen.

- Delfiner er ikke spesielt glade i rovdyr, så man antar at de kan gå sammen for å jage vekk noen typer rovdyr, sier han.

Selv om det aldri har blitt vitenskapelig dokumentert, tror Myhre at det har vært flere tilfeller hvor delfiner kan ha reddet mennesker fra hai - enten bevisst eller ubevisst.

- At enkelte mennesker i havsnød opplever å få et samspill med dyreliv som hvaler og delfiner, tror jeg helt sikkert. Men i hvor stor grad delfinene og hvalene skjønner at de er med på å hjelpe, er usikkert. Jeg vil tro at denne typen dyr vil kunne hjelpe mennesker i nød, men å kunne fastslå at det var en bevisst handling fra en delfin, er nærmest umulig å gjøre, sier han.

- Tiltrakk seg store kobberhaier

Newzealandske Clarke leder et TV-program om fisking, og det var i forbindelse med et TV-opptak at han hadde et møte med både delfin og hai ved Great Barrier Island i New Zealand.

Clarke forteller til nyhetsbyrået AFP at han bisto en kameramann med å filme delfiner (tumlere) og falske spekkhoggere som spiste fisk.

- De hadde revet noen av dem i to, og det kom blod i vannet, noe som tiltrakk seg store kobberhaier, sier Clarke til AFP.

- Jeg gikk ut i vannet og de rettet oppmerksomheten mot meg. Jeg måtte dytte bort den store, som er avbildet, med en stang flere ganger, ettersom den ble ganske opphisset. Vi kom oss opp ganske fort, sier han.

- Mennesker reddet av delfiner

The Telegraph skriver om flere hendelser hvor mennesker angivelig har fått hjelp av delfiner. Britiske Adam Walker hevder flere delfiner kom til hans unnsetning da en hai kom svømmende mot ham i Cooksundet i New Zealand i 2014.

En gruppe mennesker opplevde angivelig en tilsvarende hendelse i 2004 da flere delfiner omringet dem i 40 minutter, etter at en tre meter lang hai nærmet seg dem.

Skuespiller Dick Van Dyke, som er kjent fra filmene «Mary Poppins» og «Chitty Chitty Bang Bang», hevder han ble reddet av en gruppe niser da han sovnet på et surfebrett.

- Jeg våknet opp, og det var ikke noe land i sikte. Jeg begynte å padle og oppdaget flere finner rundt meg. Og jeg tenkte: Nå dør jeg, har han tidligere uttalt i et intervju.

- Det viste seg at det var niser, og de dyttet meg hele veien tilbake til land. Jeg tuller ikke.

- Evne til å forstå at de selv blir hjulpet

Myhre utelukker heller ikke at en del fiskearter og pattedyr i havet har evne til å forstå at de selv blir hjulpet i en nødssituasjon, av for eksempel mennesker, blant annet når de har hektet seg fast i garn.

- Jeg har et konkret eksempel fra da jeg var og dykket i Oslofjorden for noen år siden. På et nattdykk kom vi over en småflekket rødhai som var fanget i et spøkelsesgarn, et garn som er tapt på havbunnen. Haien hadde i en stressende situasjon lagt to egg, noe den kan ha gjort som en siste utvei fordi den skjønte at den ikke kom seg løs. Vi kuttet henne løs, og de neste ti minuttene ville ikke haien svømme bort fra lysstrålen vår, men oppsøkte den aktivt selv.

- Om hun hadde noen positive assosiasjoner med lyset vårt og oppfattet det som en redning, skal jeg ikke spekulere på. Men hun oppholdte seg i lyset i ti minutter, før hun så svømte fri videre ut i natten. Det er ganske uvanlig. Jeg og mange med meg, blant annet forskere, tror at det er noe mer bak øynene til fisk og pattedyr i havet enn det man har klart å kartlegge i dag. De er nok smartere enn de fleste av oss tror, sier Myhre.

- Sanse at pattedyr er i nød

Delfinforsker og professor ved Otago University, Liz Slooten, hevder overfor Radio New Zealand at finnes tilfeller hvor delfiner kommer til menneskers unnsetning når det er haier i nærheten, men at det avhenger av størrelsen på haien. Hun sier at delfiner kanskje velger ikke å involvere seg om de anser situasjonen som farlig for dem.

Slooten hevder videre at delfiner kan ved hjelp av ekkolokalisering sanse at et pattedyr er i nød og trenger å trekke luft, noe som forklarer historiene om delfiner som dytter mennesker i vanskeligheter tilbake til land.

Haier på menyen til delfiner

Myhre sier at mange haiarter også står på menyen til delfiner.

- Det finnes over 450 haiarter i verden i dag. Det er en del av disse som står på menyen til delfiner. Det største medlemmet av delfinfamilien, som er spekkhoggeren, kan gå til angrep på selv hvithaien og tigerhaien. Så det ultimate rovdyret i havet er spekkhoggeren, og ikke hvithaien, sier han.

Kommentarer til denne saken