Gå til sidens hovedinnhold

Er denne ekte?

Dette opptaket skal være det mest oppsiktsvekkende fotomaterialet av UFO-er, ifølge eksperter.

Storbritannia rammes av UFO-feber etter at det britiske forsvarsdepartementet offentliggjorde UFO-dokumenter mandag.

Den britiske avisen The Sun har viet stor plass til fenomenet tirsdag og skriver om det som skal være tidenes UFO-opptak.

Opptaket ble filmet av Yalcin Yalman, som jobber som nattevakt utenfor Istanbul.

2,5 timer langt opptak
Fotomaterialet er 2,5 timer langt og viser forskjellige uidentifiserte flygende objekter som svever på nattehimmelen i perioden mellom mai og september i år.

Opptaket ble overlevert til Sirius UFO Space Science Research Centre i Tyrkia, som har intervjuet vitner, samt gjennomgått materialet bilde for bilde.

- Vi har snakket med alle vitnene og har foretatt detaljerte analyser av det 2,5 timer lange opptaket, sier den internasjonale UFO-forskeren Haktan Akdogan til The Sun.

- Etter å ha gjennomført analysene kom vi fram til konklusjonen om at dette videoopptaket er hundre prosent ekte, sier han.

Akdogan mener dette er de viktigste opptakene gjort av UFO-er, altså uidentifiserte flygende objekter.

Opptaket er unikt
Akdogan får støtte fra den britiske UFO-entusiasten Russell Callaghan, som er redaktør for bladet UFO Data Magazine.

- Dette videoopptaket fra Tyrkia, hvis det er autentisk, representerer en stor utfordring for vitenskapen. Jeg kan ærlig innrømme at dette opptaket er unikt, sier han til The Sun.

(Se deler av opptaket under).

HTML EMBED

- Vet ikke hva det er
Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard synes videoen er interessant.

- Filmen begynner sånn klassisk uskarpt hvor man ikke egentlig kan si noen ting. De første opptakene kan være hva som helst. Men så kommer vi litt lenger ut i filmen til den 11. juni, og da ser vi en veldig skarp tallerken. Den var interessant, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Jeg vet ikke hva det er, men det er utvilsomt tallerkenaktig, sier Røed Ødegaard

Han tviler imidlertid sterkt på at det er utenomjordiske vesener som står bak.

- Jeg tror ikke noe på det. For alt kan dette være et militært eksperiment, sier astronomen. Han tror dette rett og slett skyldes menneskelig aktivitet på en eller annen måte.

- Det er mye der ute
- Men tror du det er liv i verdensrommet som vi i dag ikke vet om?

- Jeg tror det er mye der ute, også intelligent liv. Jeg synes det er rart hvis det ikke er det, sier han.

Røed Ødegaard forteller at det for tiden pågår en intens jakt etter liv på andre planeter, deriblant på planeten Mars.

- Før 2025 vil veldig mange objekter være undersøkt, sier han, og legger til:

- Det er mye som skjer rundt oss som vi ikke kan forklare. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noe utenfra. Mye kan være fysiske fenomener, et fenomen som foregår, men der man ikke kjenner mekanismene, at man ikke skjønner hvordan det oppstår, sier astronomen.

- Lite lovende
UFO-Norge er svært skeptisk til videoen.

- Det er enkelte deler av videofilmen som kanskje kan være noe interessant, men det meste ser ikke akkurat lovende ut. Jeg tenker umiddelbart på en opphengt modell eller lignende. Det er ingen bakgrunn i noen av klippene, noe som reduserer troverdigheten, sier Ole Jonny Brænne i UFO-Norge til Nettavisen.

- Useriøse
Han synes derimot klippene av de orange lyskulene nær horisonten virker noe mer interessante.

- Dessverre er alt preget av urolig kameraføring, og man skulle tro at fotografen etter flere måneder med filming hadde greid å få tak i et stativ.

Han sier også at analysen UFO-forskeren Haktan Akdogan henviser til verken er presentert eller diskutert, og han betviler om den i det hele tatt eksisterer.

- Dessverre er vår erfaring at denne SIRIUS-gruppen, og spesielt Haktan selv, er totalt useriøse i sin håndtering av UFO-rapporter, sier Brænne.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin