*Nettavisen* Nyheter.

Er det Shakespeares dødsmaske?

En «dødsmaske» fra 1700-tallet er blitt merket som den ekte dødsmasken til Williams Shakespeare.

En «dødsmaske» fra 1700-tallet er blitt merket som den ekte dødsmasken til Williams Shakespeare.

Masken ble funnet i en skrothandlerbutikk i 1842 og har siden tilhørt byen Darmstadt i Tyskland. Masken kan minne om de tegnede bilder som finnes av William Shakespeare, men det har vært omstridt lenge om dette faktisk er dikterens dødsmaske.

I The New Scientist lørdag vil en ny undersøkelse av masken bli presentert. Det er Hildegard Hammerschmidt-Hummel ved Universitetet i Mainz som har bedt det tyske føderale politis eksperter om å sammenlikne masken med en statue av dikteren som finnes i Londons Garrick Club. Masken er også sammenliknet med portretter av Shakespeare.

De tekniske etterforskerne har funnet likheter ved bysten og masken i både pannen, nesen og øynene. De konkluderer derfor med at masken og bysten er av samme mann.

Hammerschmidt-Hummel har i mange år ment at dødsmasken tilhørte Shakespeare.

Kunsthistorikere i Storbritannia tviler imidlertid fortsatt. De mener nemlig at datidens kunstnere fremhevet enkelte ansiktstrekk hos personer de tegnet for å få dem til å se mer intelligente ut.

Dermed ser mange personer som er portrettert fra den perioden ganske like ut. Bilder fra samme periode viser også at det er relativt store forskjeller i hvordan ansiktet til Shakespeare er portrettert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.