Gå til sidens hovedinnhold

Er dette et spøkelse?

Professor Richard Wiseman har samlet inn hundrevis av såkalte spøkelsesbilder, og dette bildet kan han ikke forklare.

Professor Richard Wiseman ved Universitetet i Hertfordshire har iverksatt et prosjekt hvor han etterlyser fotografiske bevis på spøkelser. Professoren har samlet inn 250 såkalte spøkelsesbilder fra hele verden.

Bildene vil bli presentert og diskutert på Den internasjonal vitenskapskonferansen i Edinburgh neste uke. Wisemann har funnet naturlige forklaringer på de aller fleste bildene, men noen fotografier fremstår fortsatt som en gåte.

Oppsiktsvekkende
- Det bildet som er mest oppsiktsvekkende er det med slottet. Her har jeg ikke klart å finne noen naturlig forklaring, og jeg vet at det ikke har blitt manipulert i photoshop, sier Wiseman til Nettavisen.

- Tror du på spøkelser?

- Nei, jeg er ganske skeptisk, sier Wisemann.

Skikkelsen viser seg fram i annen etasje i ruinene til et skottsk slott og ser ut til å ha på seg klær fra middelalderen.

Ingen var til stede
Fotografiet ble tatt av turisten Christopher Aitchison i mai 2008 ved Tantallon-slottet, som ligger langs den skotske kysten øst for Edinburgh.

- Jeg var ikke klar over at noen eller noe var til stede i bildet, men oppdaget avviket da jeg kom hjem. De ansatte har bekreftet at det ikke var noen utstillingsfigurer i kostyme eller noen historiske rekonstruksjoner som fant sted på slottet den aktuelle dagen. Og jeg la heller ikke merke til noen hyggelige, eldre kvinner som gikk i trappene, sier Aitchison til CNN.

Fotografiet ble offentliggjort fredag av Richard Wiseman, som er professor i psykologi ved Universitetet i Hertfordshire. Han forsker også på paranormale fenomener.

Ett av bildene viser et ansikt som dukker opp i sidespeilet til en bil. Fotografen hevder det ikke var noen andre til stede da bildet ble tatt.

Danner en illusjon
Ett annet bilde viser en skikkelse som står på en stein i skogen. Skeptikerne mener derimot at det er tregreinene som danner en illusjon av en skikkelse.

Wiseman har plukket ut fem bilder han mener skiller seg ut fra resten av bunken.

Selve undersøkelsen regnes for å være den største av sitt slag noensinne, og er gjennomført av Den internasjonal vitenskapsfestivalen i Edinburgh (Edinburgh Science Festival), og ble lansert i forrige måned da de oppfordret allmennheten til å sende inn spøkelsesbilder.

De beste bildene ble deretter publisert på prosjektets nettside, og her kunne folk stemme på hvilke bilder de mente var mest overbevisende. Resultatet ble offentliggjort fredag og med hvert bilde følger det med en prosentandel av hvor mange som trodde bildene inneholdt ekte spøkelser.

Resultatet følger under:

Førsteplass: Spøkelset i slottet. 39 prosent mente det var et spøkelse på bildet.

Andreplass: Spøkelset i skogen. 31 prosent mente det var et spøkelse på bildet.

Tredjeplass: Spøkelset på gaten. 28 prosent mente det var et spøkelse på bildet.

Fjerdeplass: Spøkelset på stranden. 27 prosent mente det var et spøkelse på bildet.

Femteplass: Spøkelset i speilet. 26 prosent mente det var et spøkelse på bildet.

250.000 deltok
250.000 stemmer er blitt avgitt i forbindelse med undersøkelsen. Flere eksperter skal diskutere funnene 4. april under festivalen i Edinburgh.

For ytterligere informasjon om prosjektet og flere spøkelsesbilder besøk: Hauntings, Science of Ghost (eksternlenke)

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå