Gå til sidens hovedinnhold

Er dette Irans nye massegrav?

Irans myndigheter hevder at 19 døde i demonstrasjonene. Dette bildet kan avsløre noe annet.

Ifølge iranske myndigheter døde 19 personer under opptøyene i Teheran etter valget 12. juni.

Gjennom blant annet internett har det kommet ut rapporter fra landet som forteller noe helt annet. Lørdag skal 3000 demonstranter har barket sammen med politiet, og det ble anslått cirka 150 drepte. Iransk TV meldte da om ti døde.

Les: Blodbad i Teheran

Sultans kjæreste
Tirsdag ble dette bildet sendt til nyhetsbyrået AP. Bildet er sendt av iraneren Caspian Makan (37), som skal være kjæresten til avdøde Neda Agha Soltan. Identiteten er ytterst tvilsom siden det er dødsstraff for iranere å rapportere til omverdenen om situasjonen i Iran.

27 år gamle Soltan ble brutalt skutt og drept av den fryktede Basij-militsen under en demonstrasjon i Teheran lørdag. Hennes siste øyeblikk ble festet til et mobilkamera og sluppet ut på internett. Dermed ble hun et symbol på iranernes kamp for frihet og demokrati.

Videoen kan du se her (ekstern lenke). Nettavisen advarer mot sterke bilder.

Frykter henrettelser
De to feltene med åpne graver viser cirka 300 graver. Ifølge Makan er dette graver som er klargjort for demonstrantene som døde under opptøyene.

I tillegg til de angivelig mange døde har den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam fortalt til Nettavisen at mange av demonstrantene er savnet.

Han frykter at de er plassert i Evin-fengselet i Teheran, hvor blant annet barne- og ungdomsforbrytelser blir henrettet ved henging.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett