Er dråpene du drikker ekte vare?

Spanske forskere har funnet ut hvordan du kan avgjøre om sjampanjen du blir servert på sommerfesten er ekte vare eller ikke.

21.06.04 13:03

Dermed kan man med vitenskapen i ryggen avgjøre om vertsskapet har skrytt på seg at de serverer selskapet ekte varer.

Forskerne har kommet fram til den kjemiske sammensetningen av både sjampanje og cava. Sistnevnte er musserende vin fra Catalonia.

Analysere alkoholen
Da er veien kort til å kunne analysere boblevannet. Visstnok er metoden meget pålitelig også. Den ble testet 35 ganger - og gav riktig svar hver eneste gang, skriver New Scientist.

Oppvekststedet til druene er viktig, hvor sjampanje kommer fra Champagne i Frankrike og Cava fra Penedès-regionen i Nordøst-Spania.

Jorda i forskjellige områder har nemlig ulike sammensetningen av mineraler og metaller, og disse stoffene tas opp i vinstokkene og ender til slutt i druene. Derfor mener man at stoffene i jorda gir vinen fra området en karakteristisk smak.

Fant svaret
Ana Maria Cameán og collegene fra University of Seville sjekket metallnivåene i 17 varianter av sjampanje og 18 prøver av cava. Til slutt kom de fram til typiske konsentrasjoner av ni forskjellige metaller, som altså kunne røpe vinenes herkomst.

Nå venter vi bare på framtidens totale oversikt over hvor edle alle dråpene vi faktisk drikker er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag