RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er Kim Jong-il død?

Sist oppdatert:
Japanske medier melder at nordkoreanske myndigheter skal komme med en viktig kunngjøring i løpet av mandag.

Samtlige nordkoreanske diplomater skal ha blitt beordret til å oppholde seg på ambassadene for å vente på en viktig kunngjøring, meldte den japanske avisen Yomiuri Shimbun i helgen.

Flere japanske medier skriver at kunngjøringen omhandler helsetilstanden til Kim Jong-il (66), noe som har ført til spekulasjoner om at statslederen er død.

Den japanske avisen Sankei Shimbun skriver at den viktige kunngjøringen vil komme i løpet av mandag, melder Reuters.

Avisen siterer en ikke-navngitt kilde i det japanske forsvarsdepartementet, men forsvarsdepartementet vil verken bekrefte eller avkrefte påstanden.

Kim Jong-ils helsetilstand har vært gjenstand for rykter siden august da flere offisielle tjenestemenn fra USA og Sør-Korea hevdet at statslederen var blitt rammet av et slag. Men dette ble avvist fra nordkoreanske myndigheter.

Hold deg oppdatert på mobilen: Gå inn på mobil.nettavisen.no

Falske TV-bilder
Derimot glimret statslederen med sitt fravær under landets 60-årsjubileum 9. september. Kim Jong-il har ikke vist seg offentlig på nesten to måneder, men i midten av oktober sendte den statskontrollerte TV-kanalen KCTV bilder av ham under en begivenhet, melder The Korea Herald.

Men sørkoreansk etterretning mener at vegetasjonen i bakgrunnen tilsier at bildene ikke ble tatt på høsten, men på sommeren.

Dermed er det mye som tyder på at dette er arkivbilder. Fremtiden til Nord-Korea er mer eller mindre knyttet opp mot den tilbaketrukne lederen som styrer landet med jernhånd.

- Dreier seg om avhoppere
En professor i internasjonale forhold ved Waseda University i Tokyo tviler på at kunngjøringen dreier seg om Kim Jong-ils helse, melder New Kerala.

- Hvis han hadde vært død, så ville nordkoreanerne ha stengt av grensene og nektet innreise og utreise – slik de gjorde da faren hans, Kim Il-Sung, døde, sier professor Toshimitsu Shigemura.

Nord-Koreas atomvåpenprogram

2002: Nord-Korea trekker seg fra kjernekrattavtaler med USA, etter beskyldninger om at landet har et hemmelig uranprogram.

Oktober 2006: Landet utfører sine første prøveutskytinger av kjernefysiske våpen.

Februar 2007: Inngår avtale om å stanse atomprogrammet i bytte mot internasjonale hjelp.

Juli 2007: Tillater inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA ) å komme inn i landet.

Desember 2007: Holder ikke fristen om å overlevere papirer om landets atomarbeid.

Juni 2008: Overleverer papirene til Kina.

(Kilde: BBC)

Ifølge Shigemura skal saken dreie seg om nordkoreanske diplomater som har hoppet av og søkt asyl. Nordkoreanske myndigheter forsøker dermed å spore opp avhopperne, samt avverge at flere diplomater faller for fristelsen, opplyser Shigemura.

Atomvåpenprogram
Nord-Korea sa seg villig til å avslutte landets ambisiøse atomvåpenprogram i bytte mot nødhjelp og diplomatisk konsesjon. Men de såkalte sekslandssamtalene har vært langt fra uproblematisk.

Først i juni 2008 fikk USA og de andre forhandlingslandene innsyn i landets atomprogram.

Verdens matvareprogram anslår at Nord-Korea sliter med å brødfø befolkningen på 23 millioner, og landet har vært avhengig av utenlandsk hjelp etter at den statsstyrte økonomien kollapset på 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere