*Nettavisen* Nyheter.

Er USAs neste president en pastor?

Foto: AP/Scanpix

Den konservative sørstatspastoren Mike Huckabee kan kuppe valget.

08.12.07 10:39

Om få uker starter presidentvalget i USA med de første delstatsvalgene. Demokratene og republikanerne skal velge hver sin presidentkandidat i primærvalg, men så langt er valgkampen vid åpen.

På republikanernes side er det nå spesielt en person som gjør det kommende valget til en neglebiter. Den tidligere Arkansas-guvernøren og baptistpastoren Mike Huckabee var lenge en outsider, men nå knuser han sine republikanske motstandere på flere målinger.

Iowa er en av de første delstatene med primærvalg, og der slår Huckabee den tidligere Iowa-favoritten Mitt Romney med 39 mot 17 prosent i en ny måling i Newsweek. Republikanernes favoritt på landsbasis, Rudy Giuliani, faller fra 15 til ni prosent i den nye målingen.

Huckabee har den siste tiden hatt en stor oppsving i meningsmålingene i flere delstater, og nå slår populariteten ut på nasjonalt plan. En ny måling fra Associated Press og Ipsos viser at den tidligere guvernøren kommer på andreplass blant republikanerne med 18 prosent. Giuliani leder fremdeles med 26 prosent, men veksten til Huckabee er formidabel. For en måned siden lå han på 10 prosent, og i juli lå han på usle tre prosent.

Baptistpastoren er kjent som en konservativ kandidat. Han er motstander av abort, våpenregulering, homofilt ekteskap og registrert partnerskap. Han er tilhenger av dødsstraff og krigen i Irak, men ikke alle hans synspunkter blir regnet som konservative nok. Den tidligere guvernøren møter økende kritikk for sitt syn på immigrasjon fordi han vil tilby ulovlige innvandrere muligheten til å få amerikansk statsborgerskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.