Fredag fikk Erdogan besøk av president Sauli Niinistö og berømmet Finland for å ha tatt Tyrkias «sikkerhetsbekymringer» på alvor.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen vil derfor innlede prosessen med å godkjenne den finske Nato-søknaden, og Erdogan sier at han håper den kan være ferdigbehandlet innen valget i Tyrkia 14. mai.

– Dette er veldig viktig for hele Finland, understreket Niinistö på en pressekonferanse med Erdogan.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gleder seg over nyheten fra Ankara.

– Jeg gleder meg over dagens beslutning fra Tyrkia om å gå videre med ratifiseringen av Finlands medlemskap i Nato. Dette vil styrke Finlands sikkerhet, det vil styrke Sveriges sikkerhet, og det vil styrke Natos sikkerhet, heter det i en uttalelse.

Diskusjonen fortsetter

Om Sverige også får grønt lys fra Tyrkia avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, slo Erdogan fast fredag.

– Diskusjonen vår med Sverige kommer til å fortsette. Vi ser tydeligere Sveriges gode vilje, men avgjørende for prosessen er hvilke konkrete steg Sverige tar, sa han.

Stoltenberg understreker viktigheten av at også Sverige får grønt lys.

– Det viktigste er at både Finland og Sverige raskt blir fullverdige medlemmer av Nato, ikke at de blir det på nøyaktig samme tid, sier Stoltenberg.

Ungarn følger etter?

Tyrkia og Ungarn er de eneste Nato-landene som ennå ikke har godkjent Sverige og Finlands søknader om å bli medlemmer. Det er ventet at Ungarns nasjonalforsamling behandler den finske søknaden i slutten av mars og at de folkevalgte der tar stilling til Sveriges søknad på et senere tidspunkt.

Ungarns statsminister Viktor Orban har også besøkt Tyrkia denne uka, men forlot ifølge den finske avisen Ilta-Sanomat landet fredag ettermiddag.

Torsdag møtte Orban Erdogan, men det er ikke kjent hva de to lederne snakket om.

Krav til Sverige

Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige for å slippe landet inn i Nato, blant dem en liste over 120 «terrorister» som de krever utlevert. Dette er kurdiske aktivister og personer som ifølge Erdogan kan knyttes til den såkalte Gülen-bevegelsen som anklages for å ha stått bak et kuppforsøk i 2013.

Sverige har ikke villet imøtekomme kravet, men håper likevel at Tyrkia skal åpne Natos dør for dem.

– Målsettingen er at Sverige skal ratifiseres innen Natos toppmøte i Vilnius i juli. Sverige har oppfylt alt som man ble enige om under toppmøtet mellom Tyrkia, Sverige og Finland i Madrid, mener Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

Som forventet

– Dette er en utvikling vi var forberedt på, sa han under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Ifølge Billström er ikke spørsmålet lenger om Sverige blir medlem av Nato, men når det skjer.

– Sverige er sikrere nå enn det vi var før vi søkte om medlemskap, sier han.

Billström holder fast ved at Sverige har gjort det landet har forpliktet seg til å gjøre i forhold til kravene Tyrkia har stilt.

– Vi gjør verken mindre eller mer enn det som er avtalt. Når det gjelder kravet om utleveringer så vil det komme nyheter som kan være både positive og negative sett fra Tyrkias ståsted, sier han.