Erdogan håper han blir gjenvalgt og slik forlenger sitt 20 år lange grep om makten i Tyrkia. Men årets valg kan bli det mest utfordrende for ham hittil.

Økonomien er i dårlig forfatning med skyhøy inflasjon. Det voldsomme jordskjelvet i slutten av februar har skapt misnøye på grunn av treg respons, og opposisjonen har samlet seg om en felles kandidat.

Valget skulle opprinnelig holdes i juni, men allerede i januar ble det kjent at Erdogan ønsket å fremskynde valget til 14. mai.

Vil ikke ha musikk

Fastsettelsen av datoen innebærer også at valgkampen offisielt er i gang. Men Erdogan satte et noe dystert preg på sin valgkamp ved å utelukke at det spilles musikk på valgmøtene. Presidenten krever også at valgkampmedarbeidere deltar i hjelpearbeidet i jordskjelvområdene.

Erdogan har lang erfaring fra valgkamper og er en dyktig folketaler som synes å livne til på valgmøter. Men flere av hans medarbeidere frykter at det kan gå dårlig ved årets valg, og de anbefalte ham å utsette det.

Millioner gjort hjemløse

Tyrkia var midt i den verste økonomiske krisen i Erdogans tid ved makten da landet ble rammet av et jordskjelv med styrke 7,8 og et nesten like kraftig etterskjelv. Katastrofen har kostet titusener av mennesker livet og gjort millioner hjemløse.

Mange mener at hundrevis av bygg raste sammen fordi byggherrene ikke respekterte de strenge bygningsforskriftene. Forskriftene innførte Erdogan selv etter et tidligere jordskjelv, men han åpnet også for omfattende dispensasjoner fra dem.

Bred koalisjon i opposisjonen

Samtidig har hans politiske motstandere dannet en bred koalisjon av både nasjonalister, islamister og moderate sekulære. Tross store forskjeller klarte de omsider å enes om en felles presidentkandidat, nemlig sekulære Kemal Kiliçdaroglu fra partiet CHP.

Nå følger ekspertene med på hvordan det venstreorienterte prokurdiske partiet HDP, som ble utelukket fra opposisjonskoalisjonen av de nasjonalistiske partiene, forholder seg.

Prokurdisk joker?

HDP skal i dagene som kommer, møte Kilicdaroglu. Ved det forrige valget fikk de 12 prosent av stemmene og ventes å kunne bli tungen på vektskålen ved valget i mai.

Erdogan hadde støtte fra noen kurdere i begynnelsen av karrieren. Men etter hvert som han vendte seg mot dem, bidro de ved det forrige lokalvalget til at opposisjonen seiret i ordførervalgene i Istanbul og Ankara.

(©NTB)