Gå til sidens hovedinnhold

Erdogan: - Nederland oppfører seg som en bananrepublikk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan antyder at han personlig kommer til å møte opp i EU-land for å delta på valgmøter.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier Nederland oppfører seg som en «bananrepublikk» som burde bli ilagt sanksjoner. Nå vil han lære landet hva diplomati er. Samtidig antyder han at han personlig kommer til å møte opp i EU-land for å delta på valgmøter.

Nederland ber sine borgere i Tyrkia utvise forsiktighet og unngå store folkemengder etter helgens ordstrid mellom de to landene.

Les også: Tyrkia kaller nederlandsk diplomattopp inn på teppet

Erdogan langer ut mot landet etter at to av hans statsråder ble nektet å avholde valgmøter der.

–Har Europa sagt noe? Nei. Hvorfor? Fordi de ikke biter hverandre. Nederlandoppfører seg som en bananrepublikk, uttalte han søndag i en tale i provinsen Kocaeli, nær Istanbul, skriver Reuters.

Lørdag stemplet han nederlenderne som «nazi-levninger» og «fascister».

–Jeg ber internasjonale organisasjoner i Europa og andre steder å innføre sanksjoner mot Nederland, uttalte han han.

– Vesten har vist sitt sanne ansikt de siste par dagene. Det vi nå har sett er et klart utbrudd av islamofobi, sier Erdogan.

Han indikerer at han personlig planlegger å dra til Europa for å delta på valgmøter, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det kan i så fall bidra til enda høyere konfliktnivå mellom Tyrkia og flere EU-land.

Under et valgmøte i Istanbul søndag holdt Erdogan saken fortsatt varm.

– De skal få lære seg hva diplomati er. Det som har skjedd, skal ikke forbli ubesvart, sa Erdogan.

Skeptisk Europa

Flere europeiske land har kritisert forslaget om å endre den tyrkiske grunnloven og mener at Erdogan er på vei mot å innføre et mer diktatorisk styresett i NATO-landet.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière sa søndag at han er motstander av at tyrkiske statsråder får holde politiske møter i Tyskland. I en separat uttalelse sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at han håper Tyrkia "tar til vettet".

Takker Frankrike

Et tyrkisk valgmøte i Metz i Frankrike fant imidlertid sted som planlagt søndag. Der deltok utenriksminister Mevlut Cavusoglu. I en kommentar sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault at det "ikke fantes noen grunn til å forby møtet".

- Jeg takker Frankrike. Frankrike har ikke latt seg bedra av slikt spill, sier Erdogan.

Små marginer

Analytikere forventer små marginer i utfallet av folkeavstemningen i Tyrkia 16. april. Erdogan ber om støtte til ny grunnlov som vil styrke presidentens makt. Han har som oppkjøring sendt flere statsråder til valgmøter i Europa, i håp om å få støtte fra tyrkiske EU-borgere som har stemmerett i Tyrkia.

Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet CHPs leder Kemal Kiliçdaroglu sier i et intervju med AFP at han tror utfallet av folkeavstemningen blir jevnt. Han spår at motstandere av Erdogans plan vil få flertall, og viser til at det selv blant regjeringspartiet AKPs velgere er motstand.

Opposisjonslederen advarer mot konsekvensene dersom Erdogan får flertall.

– En person som får så mye makt og påvirkning, kan sette Tyrkias framtid på spill, sier Kiliçdaroglu.

Erdogans regjering har selv forsvart ønsket om å endre grunnloven, og sier den vil bli mer lik slik den i dag fungerer i Frankrike og USA.

Ifølge førsteamanuensis Joakim Parslow ved Universitetet i Oslo bruker tyrkiske myndigheter konflikten som har utspilt seg til å fremme egne interesser.

– Den tyrkiske regjeringen bruker dette for det det er verdt. De maler et bilde av EU som rasistiske og av at det kun er Erdogan og den tyrkiske regjeringen som virkelig representerer tyrkeres interesser, sier han til NTB.

Valginnspurt i skyggen av Tyrkia-konflikt

I Nederland er det politiske landskapet farget av den siste tidens krasse ordveksling landet har hatt med Tyrkia.

Det er under tre dager til valget, og sittende statsminister Mark Rutte og hans konservative parti VVD ligger an til å vinne flest seter i parlamentet, ifølge de siste meningsmålingene. Parlamentet består av 150 seter. Ruttes utgående regjering har disponert 41 av disse, mens de nå er ventet å få mellom 23 og 27.

Wilders

Statsministeren kjemper for å få en tredje periode, men han møter tøff motstand fra Geert Wilders' parti PVV på ytterste høyre fløy. Ifølge meningsmålingene ligger PVV an til å bli nest størst i parlamentet med mellom 19 og 23 seter.

– Jeg må jobbe veldig hardt for å vinne dette valget. Vi leder på meningsmålingene, men jeg syns fortsatt at vi skal vinne flere seter, sier Rutte.

Han understreker at det ikke er umulig at rivalen Wilders vinner og viser til fjorårets overraskelser da britene valgte å forlate EU og at Donald Trump vant presidentvalget i USA.

Ordkrig med Tyrkia

Innvandringskritikeren Wilders har forsøkt å sanke stemmer på protestene i kjølvannet av ordskiftet med Tyrkia.

Lørdag delte han et bilde av en tyrkisk protest i Rotterdam som måtte brytes opp av politiet, på Twitter.

– Tiår med åpne grenser, masseinnvandring, ingen integrering og doble statsborgerskap. Dette er resultatet, tvitret Wilders.

Les også: Måling: Macron kan slå Le Pen i begge omganger

Les også: Kjetil Rolness: - Venstresiden har lenge vært et sørgelig skue og i forfall gjennom mange, mange år

Erdogan says Dutch ban on minister's visit reminiscent of Nazism
{"searchable_type":"part","embed_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1489391794120982\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"floating\":0,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"part_id\":120982,\"addons\":\"110\",\"mute\":false,\"zone_id\":\"717\"}'></script>","wordpress_tag":"[YouPlaySinglePlayer video=\"717,479,120982\" time=\"0\" yot yod floating=\"0\" ]","id":120982,"program":{"name":"World News","id":479},"preview_tag":"<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1489391794120982\" class=\"yp\" data-config='{\"zone_id\":\"717\",\"floating\":0,\"no_ad\":true,\"addons\":\"110\",\"player\":\"sp\",\"part_id\":120982,\"time\":0,\"mute\":false,\"autoplay\":false}'></script>","zone_id":"717","description":"Istanbul (AFP) - Turkish President Recep Tayyip Erdogan threatens to retaliate after the Netherlands bans the foreign minister from flying in for a campaign rally, saying The Hague's behaviour was reminiscent of Nazism.","ia_tag":"<figure class=\"op-ad\"><iframe>&nbsp;<script async defer src=\"https://delivery.youplay.se/load.js?id=1489391794120982\" class=\"yp\" data-config='{\"player\":\"sp\",\"floating\":0,\"time\":0,\"autoplay\":false,\"part_id\":120982,\"addons\":\"110\",\"mute\":false,\"zone_id\":\"717\"}'></script></iframe></figure>","name":"Erdogan says Dutch ban on minister's visit reminiscent of Nazism","images":{"s_108":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/120982/s_108/1e486b19c6.jpg","s_720":"https://cdn-b.youplay.se/part/partimage/120982/s_720/1e486b19c6.jpg","s_158":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/120982/s_158/1e486b19c6.jpg","s_360":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/120982/s_360/1e486b19c6.jpg","share":"https://cdn-b.youplay.se/part/partimage/120982/share_image/1e486b19c6.jpg","s_48":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/120982/s_48/1e486b19c6.jpg","s_85":"https://cdn-a.youplay.se/part/partimage/120982/s_85/1e486b19c6.jpg"}}

Kommentarer til denne saken