Erkjenner all skyld

Foto: Ho (REUTERS)

Josef Fritzl (73) har erkjent straffskyld for samtlige tiltalepunkter.

18.03.09 13:02

Fritzl har allerede erkjent skyld for overgrep, frihetsberøvelse, incest og delvis skyld for voldtekt.

Mandag nektet han straffskyld for drap og slavehold, men onsdag ble det kjent at Fritzl likevel erkjenner skyld for disse to tiltalepunktene, melder Reuters.

- Jeg erkjenner meg skyldig på alle tiltalepunkter, sa Fritzl i retten i St. Pölten onsdag formiddag.

Da dommeren spurte hvorfor han hadde endret mening, sa den tiltalte:

- Min datters videoinnspilte vitneforklaring, svarte Fritzl, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Jeg beklager, la han til.

- Skjedde ved en tilfeldighet
- Jeg vil bare si at det skjedde ved en tilfeldighet og at jeg aldri planla dette, sa Fritzl i retten, ifølge Sky News som er til stede under rettssaken.

Elisabeth har forklart seg i et elleve timer langt videoavhør som ble avspilt for retten mandag og tirsdag.

Fritzl holdt datteren Elisabeth fanget i kjelleren i Amstetten i 24 år og gjorde henne gravid med syv barn. Ett av barna døde like etter fødselen i 1996, og aktoratet la ned påstand om at Fritzl kunne ha reddet livet til barnet dersom han oppsøkte legehjelp.

Livstid i fengsel
73-åringen står tiltalt for voldtekt, incest, slavehold, frihetsberøvelse, overgrep og drap. Strafferammen for disse forholdene utgjør til sammen livstid i fengsel.

Videre ble det kjent onsdag at Elisabeth Fritzl (42) skal ha vært til stede i retten tirsdag, skriver den østerrikske avisen Kurrier.

Fritzls advokat Rudolph Mayer kunne ikke bekrefte at Elisabeth var i retten tirsdag, men opplyste at det befant seg folk på galleriet som han ikke kunne identifisere.

Les også: - Elisabeth så faren i retten

Firtzl ankom rettslokalene onsdag uten å tildekke ansiktet sitt, slik han gjorde både mandag og tirsdag. Men media fikk ikke lov til å filme eller fotografere ham.

En psykiater som har utarbeidet en 130 sider lang rapport på Josef Fritzls helsetilstand, skal vitne i retten i St. Pölten onsdag.

Det er forventet at Adelheid Kastner vil bli stilt spørsmål om hvorvidt Fritzl er strafferettslig tilregnelig.

Pressen vil igjen bli sluppet inn i rettslokalene etter å ha blitt ekskludert tirsdag da Elisabeths videoforklaring ble avspilt for juryen.

Påtalemyndigheten vil at Fritzl skal sone ved et psykiatrisk fengsel, noe som er mest sannsynlig hvis det blir slått fast at det er en gjentakelsesfare.

Kastner har allerede slått fast at Fritzl lider av en personlighetsforstyrrelse, men mener han likevel er strafferettslig tilregnelig.

Tilstanden i kjellerbunkeren
Videre skal juryen høre utsagn fra to tekniske eksperter som skal gjøre rede for tilstanden i kjellerbunkeren hvor Elisabeth ble holdt fanget i 24 år.

Tirsdag ble det kjent at Fritzl har fått psykiatrisk hjelp i forkant og under rettssaken i frykt for at han vil begå selvmord.

Det er ventet at dommen vil falle allerede torsdag, og ikke fredag som først antatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.