Erkjenner ikke skyld for drap

Foto: HELMUT FOHRINGER/POOL (EPA)

Josef Fritzl (73) nekter straffskyld for drap og slavehold.

16.03.09 13:40

Klokken 09.30 startet rettssaken mot Josef Fritzl i den østerrikske byen St. Pölten.

På vei inn rettslokalene like før 09.30 skjulte Fritzl ansiktet sitt bak en blå perm. Han nektet å svare på journalistenes spørsmål.

Flere hundre journalister har møtt opp i byen for å dekke saken, men bare 98 journalister får lov til å være inne i selve rettslokalene.

Store deler av rettssaken vil bli ført bak lukkede dører og journalistene måtte forlate lokalet da statsadvokaten Christiane Burkheiser leste opp de verste punktene i tiltalen like før klokken 10.00. Pressen får en daglig oppsummering ved 16-tiden hver dag.

Begynte å gråte
Dommer Andrea Humer spurte deretter om Fritzl erklærte seg skyldig eller ikke skyldig i henhold til tiltalen. Han erkjente straffskyld for voldtekt, overgrep, incest og frihetsberøvelse, men nektet å erkjenne straffskyld for drap og slavehold.

- Jeg har hatt skyldfølelse i 24 år, sa 73-åringen i rettssalen via sin advokat.

Fritzl begynte å gråte da han fortalte retten om sin barndom, skriver Aftonbladet som er på plass i salen.

- Jeg er redd
Like før rettssaken fortalte advokaten Rudolph Mayer at hans klient var svært nervøs, skriver The Times.

- Jeg er redd, Mayer, sa 73-åringen til sin advokat.

Les også: I dag starter rettssaken

Statsadvokat Christiane Burkheiser sa innledningsvis at Fritzl behandlet datteren Elisabeth som et leketøy.

- Josef Fritzl behandlet sin datter som sin egen eiendom. Han gjorde henne totalt avhengig. Han bestemte hva slags mat som ble tatt med ned til fangehullet. Han bestemte når maten skulle bringes ned, sa statsadvokaten, ifølge BBC.

Videre sa Burkheiser at Fritzl iblant voldtok Elisabeth i barnas påsyn, samtidig som hun beskrev atmosfæren i fangekjelleren.

- Jeg har vært der nede to ganger og det er en morbid atmosfære. Det var fuktig og muggent, sa hun.

Seks politimenn fulgte 73-åringen fra cellen til rettssalen, noe som er en 150 meter lang spasertur, ved 09.30-tiden mandag formiddag. Trusselbildet mot Fritzl anses som svært høyt og hundre vakter skal garantere for sikkerheten til den tiltalte.

Se video av Fritzl i retten fra Sky News:

HTML EMBED

Viste sin avsky
Flere demonstranter viste sin avsky mot Fritzl ved å stille opp utenfor rettsbygningen med babydukker festet til klærne.

Fritzl holdt datteren Elisabeth fanget i kjelleren i Amstetten i 24 år og gjorde henne gravid med syv barn. Ett av barna døde like etter fødselen, og aktoratet har lagt ned påstand om at Fritzl kunne ha reddet livet til barnet dersom han oppsøkte legehjelp.

73-åringen står tiltalt for voldtekt, incest, slavehold, frihetsberøvelse, overgrep og drap. Strafferammen for disse forholdene utgjør til sammen livstid i fengsel.

Advokat Rudolph Mayer vil forsøke å påvise at dette barnet, som døde like etter fødsel i 1996, var dødfødt. Aktoratet vil på sin side kjøre på at Fritzl forsømte sine plikter med å oppsøke legehjelp.

Flere rettseksperter mener imidlertid at det vil være vanskelig å dømme ham for drap. Det kan bety at 73-åringen kan ende med en langt mildere straff.

Vil unngå luftangrep
Østerrikske myndigheter har styrket vaktholdet rundt Fritzl, og mer enn 100 politifolk til stede inne i rettssalen for å garantere for sikkerheten til den tiltalte.

Østerrikske politi har satt i verk ekstra strenge sikkerhetstiltak før rettssaken går i gang. Fra mandag til og med fredag er det flyforbud over rettsbygningen i St. Pölten og i en radius på en kilometer rundt den.

Dermed mener politiet de vil unngå mulige luftangrep mot Fritzl, samtidig som de sikrer seg mot at noen skal kunne bruke helikopter for å forsøke å befri ham.

Både Fritzl og advokaten Rudolf Mayer har mottatt flere drapstrusler i forkant av rettssaken.

Elisabeth Fritzl vil ikke være til stede under rettssaken. Derimot blir det vist et elleve timer langt videointervju der Elisabeth har avgitt forklaring.

Juryen består av fire menn, fire kvinner og tre fagdommere, og domsavsigelsen blir lest opp førstkommende fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.