*Nettavisen* Nyheter.

Erklærer seier over Tamiltigrene

Foto: MUHAMMAD HAMED (REUTERS)

Etter 25 år med blodig borgerkrig, hevder Sri Lankas president nå at Tamiltigrene er beseiret.

16.05.09 21:25

Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa uttaler at landet nå har vunnet en endelig militær seier over den tamilske opprørsbevegelsen, LTTE, melder AP.

- Helt befridd
Presidenten kom med uttalelsen under et besøk i Jordan lørdag.

- Jeg vender tilbake til et land som er helt befridd for LTTEs barbariske handlinger, uttalte han.

Kampene fortsetter å rase
Samtidig rapporterer militæret at kampene fortsetter å rase i krigssonen på nordøstkysten av Sri Lanka. Talsmenn for Tamiltigrene sier på sin side at dette bare betyr at Asias lengste krig i moderne tid går over i en ny fase, melder Reuters.

- Nedslakting av sivile
- Colombos tilnærming, å avslutte krigen på 48 timer gjennom nedslakting og blodbad blant sivile, vil aldri kunne løse en konflikt som har pågått i årtier, lød beskjeden fra en av opprørsbevegelsens talsmann på nettstedet TamilNet.com.

Tok kontroll over hele kystlinjen
Lørdag morgen tok hæren kontroll over hele øyas kystlinje for første gang på årtier. Tamiltigrene sto igjen på et lite område og hadde ifølge regjeringshærens kilder ingen mulighet for å flykte til sjøs, melder AP. Ifølge etteretningsrapporter befinner Vellupillai Prabhakaran, en av grunnleggerne av LTTE, og flere andre av opprørsbevegelsens ledere seg i dette området, rapporterer Reuters.

Omringet av regjeringshæren
Tusenvis av sivile flyktet fra det intense bombardementet mot området på det rundt tre kvadratkilometer store området Tamiltigrene hadde kontroll over. Siden torsdag skal mer enn 23.000 sivile ha flyktet, ifølge en talsmann for hæren, brigader Udaya Nanayakkara.

Over 30.000 fanget i krigssone
Det Internasjonale Røde Kors (ICRC) sier sivilbefolkningen står overfor en ufattelig humanitær katastrofe på grunn av mangelen på mat, vann og medisinsk hjelp i krigsområdene. FN anslår at mellom 30.000 og 80.000 er fanget her.

Torsdag anslo ICRC at hundrevis av de som er fanget er alvorlig skadde og syke.

- Terrorister, mener USA og EU
Siden 1983 har Tamiltigrene kjempet for en uavhengig stat for den tamilske minoriteten. Opprørsbevegelsen, som USA, EU og India, har stemplet som en terrororganisasjon, har stått bak hundrevis av selvmordsangrep, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tamiler i Norge fortviler
De mange tamilene i Norge har fulgt utviklingen i hjemlandet med stigende uro. I Oslo har det vært flere demonstrasjoner. Fredag ettermiddag gjennomførte tamilske aktivister en demonstrasjon utenfor Utenriksdepartementet i Oslo med krav om at politikerne anerkjenner en selvstendig tamilsk stat, før det er over sent.

- Det norskledede forsøket på å skape fred på Sri Lanka la grunnlaget for et folkemord, skriver det pro-tamilske nettstedet tamilnet.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag