*Nettavisen* Nyheter.

Erklærer valget ugyldig

Et stort flertall i det ukrainske parlamentet stemte lørdag for å erklære presidentvalget i landet ugyldig. Se web-TV.

27.11.04 21:02

Parlamentet har ikke myndighet til formelt å avgjøre at valget er ugyldig, men ordføreren i det ukrainske parlamentet tok på et ekstraordinært møte lørdag til orde for å erklære presidentvalget politisk ugyldig.

I den foreliggende resulosjonen fra parlamentet heter det blant annet at valgresultet ikkre reflekterer folkets vilje.

Forslag fra speaker
Volodymyr Lytvyn, som er såkalt speaker (talsmann eller ordfører, red. anm) i parlamentet i Ukraina, presenterte klar tale da han lørdag åpnet lørdagens ekstraordinære samling i forbindelse med krisen i landet.

- Den mest realistiske og mulige avgjørelsen som kan tas, ville være å erklære valget ugyldig idet det ikke reflekterer folkets vilje, sa Lytvyn.

Speakeren ga uttrykk for at det ville være riktig og viktig å vedta en uttalelse, og på den måten legge press på partene slik at saken kan komme til en endelig løsning.

Kritiserte presidenten
- Utfallet av valget er en legemliggjøring av politikken de siste årene, tordnet Lytvyn fra talerstolen, med klar adresse til sittende president Leonid Kutsjma.

- Vi lyttet ikke til folket, fastslo han til stor applaus fra tilhørerne, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ved 14-tiden lørdag stemte et stort flertall for forslaget fra ordfører Volodymyr Lytvyn. Dermed er valgresultatet i alle fall erklært politisk uspiselig. Mandag avgjør Høyesterett om klagene fra opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko tas til etterfølgelse.

Forhandler lørdag
Nederland utenriksminister Ben Bot sa på vegne av EU lørdag at den eneste veien ut av krisen er et nytt presidentvalg i Ukraina, melder nyhetsbyrået AP.

Representanter for opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko og statsminister Viktor Janukovitsj ventes å møtes til forhandlinger lørdag med sikte på å finne en minnelig løsning på krisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.