Erklærte seg som seierherre

Akhmad Kadyrov var natt til mandag sikker på seieren i presidentvalget i Tsjetsjenia.

22.09.04 14:06

Den russiskstøttede kandidaten mente det ikke ville bli nødvendig med noen valgomgang nummer to.

Valgfusk?
Ifølge prognosene gikk det mot valgskred for den tidligere opprørslederen, som i dag er en nær alliert av regjeringen i Kreml. Opposisjonen protesterte mot det den kalte valgfusk, og menneskerettsaktivister i Russland og vestlige land har kalt hele valget en farse.

Ingen vestlige observatører har fått overvåke valget i den krigsherjede republikken i Sør-Kaukasus. Den sentrale valgkommisjonen i hovedstaden Groznyj opplyste mandag morgen at hele 17.500 av til sammen 112.500 opptalte stemmesedler var blitt forkastet.

Tomme valglokaler
Tsjetsjenske myndigheter hevdet at valgdeltakelsen kom opp i over 80 prosent. Dette stemte heller dårlig med rapporter fra en rekke øyenvitner, som fortalte om nesten tomme valglokaler rundt om i landet.

Ved 03.30-tiden norsk tid natt til mandag ble det meldt at Kadyrov hadde fått mer enn 85 prosent av stemmene. Hans nærmeste motkandidat, Abdula Bugajev, hadde bare fått 6,6 prosent, gikk det fram av disse rapportene.

Tallene lot seg ikke bekrefte på uavhengig hold. Men den sentrale valgkommisjonens leder, Abdul-Kerim Arsakhanov, sa at det var "umulig for noen andre kandidater å ta igjen Kadyrov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.