RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erklærer unntakstilstand i Louisiana

Sist oppdatert:
Med «Katrina» friskt i minne, tar Louisana ingen sjanser.

Den tropiske stormen «Gustav» er på vei mot Mexicogolfen og er ventet å treffe land i Louisiana over helgen. Der tar guvernør Bobby Jindal ingen sjanser og erklærer unntakstilstand, melder CNN.

- Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste, sier Jindal. For tre år siden ble Louisiana hardt rammet av orkanen «Katrina», den mest kostbare og en av de dødeligste i USAs historie med 1577 døde bare i Louisiana.

Får statlig krisehjelp
Når guvernøren nå erklærer unntakstilstand åpner det for føderal krisehjelp. Videre vil 3000 personer fra Nasjonalgarden bli sendt ut i de mest sårbare områdene torsdag for å bistå i arbeidet med å sikre verdier og forberede evakuering.

23 mennesker er så langt døde som en følge av «Gustav»s herjinger i Karibia. Torsdag dreide det dødelige uværet bort fra Haiti og Den dominikanske republikk, melder AP.

Jamaica neste
I en melding fra National Hurricane Center klokka 12.30 norsk tid torsdag heter det at «Gustav» har sitt senter rundt 130 kilometer øst for Kingston på Jamaica og rundt 270 kilometer sør for Guantanamo.

Stormen har beveget seg lite de siste timene, men er ventet å fortsette mot vest-nordvest fredag og dreie vest-nordvest fredag. Stormens senter er ventet å passere tett på Jamaica i løpet av dagen.

Vindstyrken har økt til 110 kilometer i timen. Stormen er ventet å styrke seg i løpet av 48 timer og kan nå orkan styrke fredag, ifølge NHC.

Det er sendt ut stormvarsel for deler av Cuba, Jamaica og Cayman Island.

Treffer New Orleans mandag?
Ifølge National Weather Service kan Gustav treffe land nær New Orleans mandag.

- Om en dag eller to vil vi trolig kunne være mer sikre på hvor den når land, sier meteorolog Chris McKinney til nettutgaven av The Daily News i Galveston.

Fiskere i Louisiana har denne uken jobbet på spreng og vil i god tid ta sine fartøyer nordover i håp om å finne trygge havner, skriver The Times-Picayune. Men selv etter Katrina, som ødela nær 60 prosent av Louisianas fiskeflåte, har staten ikke etablert trygge havner med tanke på ekstremvær som det som nå er i vente. Dermed må eierne av fiskebåter og lystfartøy selv lete opp steder der de mener det er trygt å fortøye.

Følg Gustav her (National Hurricane Center)

260399

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere