RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erklærer valgseier i Tunisia

Foto: ZOUBEIR SOUISSI (Reuters)
Sist oppdatert:
Hendelsene i Tunisia utløste Den arabiske våren. Nå har landet gjennomført sitt første demokratiske valg.

De moderate islamistene i partiet Ennhada erklærte valgseier etter det første demokratiske valget i Tunisia, arnestedet for Den arabiske våren. De offisielle valgresultatene er ventet tirsdag. Valgobservatører fra EU vender tommelen opp for gjennomføringen, melder BBC News.

Den arabiske vårens arnested
Det var i Tunisia det hele startet da grønnsakhandleren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv 17. desember i fjor i protest mot politikorrupsjon og dårlig behandling. Det fortsatte med protester og opprør, ikke bare i Tunisia, men også Egypt og Libya. Uroen spredte seg til andre land, blant annet Bahrain, Syria og Jemen.

Optimist på landets vegne
Mohamed Bouazizis mor sier til Reuters at valget er en seier for verdigheten og friheten og at hun er optimist på landets vegne.

- Nå er jeg glad for at min sønns død har gitt oss en anledning til å komme forbi frykt og urettferdighet, sier hun.

Tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali ble kastet i kjølvannet av massedemonstrasjonene for ni måneder siden. Da hadde han sittet ved makten i 23 år.

Med Tyrkia som forbilde
Partiet som nå synes å ha sikret seg valgseieren karakteriseres som moderate islamister med Tyrkia og statsminister Recep Tayyip Erdogan som politisk forbilde. Det sekulære sentrum-venstre-partiet PDP måtte erkjenne valgnederlag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere