RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ØNSKER LYKKE TIL: – Jeg ønsker Venstres leder Lars Løkke Rasmussen lykke til i arbeidet med å danne ny regjering, sier Erna Solberg.
ØNSKER LYKKE TIL: – Jeg ønsker Venstres leder Lars Løkke Rasmussen lykke til i arbeidet med å danne ny regjering, sier Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Erna ønsker Lars velkommen tilbake

Sist oppdatert:
Erna Solberg spent på  hvordan den nye danske regjeringen vil se ut.

OSLO (NTB): Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer de borgerlige i Danmark med valgseieren, og sier hun ser fram til å samarbeide med den nye regjeringen.

Les også: Alles øyne vendes mot Dansk Folkeparti

– Jeg ønsker Venstres leder Lars Løkke Rasmussen lykke til i arbeidet med å danne ny regjering. Danmark er en av våre nærmeste samarbeidspartnere både bilateralt, i det nordiske samarbeidet, i Europa og internasjonalt, sier Solberg til NTB.

Les også: Danskene får omstridt statsminister

Statsministeren sier at det var et meget spennende valg, noe også meningsmålingene tilsa på forhånd. Blå blokk fikk 51,9 prosent av stemmene og 90 mandater, og rød blokk fikk 48,1 prosents oppslutning og 89 mandater i folketingsvalget. Det danske Venstre gjorde et dårlig valg med 19,5 prosents oppslutning.

- Engasjement og intensitet

– Det var en valgkamp med stort engasjement og intensitet, noe også den høye valgdeltakelsen på 85,8 prosent er et uttrykk for, sier Solberg. Hun legger til at det store spørsmålet nå er hvordan regjeringen skal se ut.

– Lederen av Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, har sagt at for ham er det viktigst hvordan han kan få størst mulig gjennomslag for DFs politikk – innenfor eller utenfor regjering. Så vil de kommende dagers forhandlinger vise sammensetningen av den nye regjeringen og hvilken politikk den vil føre, sier Solberg.

- Danskene kan tilgi

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) understreker at sakene som har gjort Danmarks trolig kommende statsminister omstridt, ikke er Lars Løkke Rasmussens måte å drive politikk på.

– Han misbrukte sin offentlige stilling og var skjødesløs, noe som satte hans troverdighet i tvil, men danskene har vist at de kan både tilgi og glemme, sier Tetzschner, som har dansk familiebakgrunn og har fulgt valget nøye.

Siden 2008, da det først ble stilt spørsmål om han hadde styr på egen økonomi etter at det kom fram at han hadde brukt tusenvis av skattekroner på tobakk og diskotek, har det kommet flere saker hvor han har måtte tåle skarp kritikk.

– Mange sier at rotet med Løkke Rasmussen har gjort at Venstre ikke har fått ut hele sitt potensial, sier Tetzschner.

Han tror likevel ikke politikken vil bli mye forandret med ny regjering.

– Venstre var sentralt regjeringsparti på borgerlig side i nesten ti år før Helle Thorning-Schmidt kom inn i fire år, så vi kjenner politikken deres godt, sier han. Tetzschner mener velgerne kan prise seg lykkelig over at ikke Thorning-Schmidt fortsetter med et konglomerat av partier i regjering.

– Den parlamentariske basisen ville blitt for komplisert, mener han.

- Store endringer på blå side

Ap-leder Jonas Gahr Støre gratulerer Lars Løkke Rasmussen med oppdraget om å danne regjering i Danmark, men sier kursen etter regjeringsskiftet er uklar.

– Arbeidet med å danne regjering er et arbeid som vil bli fulgt med spenning, etter de store endringene på blå side der Dansk Folkeparti nå er det største partiet, sier Støre til NTB fredag morgen.

– Jeg vil også anerkjenne Helle Thorning-Schmidt for å ha ført en god valgkamp, gjort et godt valg og en stor innsats som statsminister. Hun overlater både landet og partiet i god form til sin etterfølger, sier Arbeiderpartiets leder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere