RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna Solberg hadde snaut 100.000 falske Twitter-følgere

Twitter-kontoen til statsminister Erna Solberg hadde en stor andel falske følgere, viser en gjennomgang gjort av TwitterAudit for syv måneder siden.
Twitter-kontoen til statsminister Erna Solberg hadde en stor andel falske følgere, viser en gjennomgang gjort av TwitterAudit for syv måneder siden. Foto: Twitter (faksimile/montasje)
36 prosent av statsministerens følgere på Twitter var falske, ifølge TwitterAudit. - Ikke overraskende, svarer SMK.

Twitter regnes for å være «elitens» plattform innen sosiale medier. USAs president Donald Trump er viden kjent for å bruke Twitter til både kunngjøringer og diverse utspill, men også til å komme med sleivspark til media og politiske motstandere. Forgjengeren Barack Obama er noe mer moderat i stilen, men bruker også tjenesten relativt hyppig til å nå ut til sine 103 millioner følgere.

Også vår egen statsminister Erna Solberg (H) er en flittig bruker av Twitter. Det disse tre har til felles, er at de har en svært høy andel falske følgere på Twitter.

Solberg har om lag 274.000 følgere på Twitter. For syv måneder siden gjennomførte TwitterAudit en gjennomgang av statsministerens Twitter-konto for å avdekke antall falske følgere - en såkalt audit (tilsyn).

Gjennomgangen viser at Solberg hadde 96.465 falske og 175.268 reelle følgere. 36 prosent av Solbergs Twitter-følgere var dermed falske, ifølge TwitterAudit.

SMK: - ikke overraskende

- Falske kontoer vil av flere årsaker knytte seg til kontoer med mange følgere, og det er derfor ikke overraskende at statsministerens konto har mange falske følgere. Alle bør være bevisst på hvor lett det er å opprette og benytte falske kontoer, også vi, skriver kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor (SMK), Eirin Larsen, i en e-post til Nettavisen.

Her kan du selv sjekke hvor mange av dine Twitter-følgere som er falske.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har 132.000 følgere i skrivende stund. Sist gang TwiterAudit hadde en gjennomgang av Ap-lederens konto for snaut to år siden, hadde han 42.835 falske og 89.373 reelle følgere. Det tilsvarer 33 prosent falske Twitter-følgere.

Det er ikke gjennomført noe tilsyn av Frp-leder Siv Jensens Twitter-følgere på TwitterAudit på snart tre år. Den gang hadde finansministeren 28.367 reelle og 33.301 falske følgere på Twitter.

- Har dessverre blitt ganske utbredt

Direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, sier det har vokst fram en stor industri hvor kyniske mennesker kjøper og selger falske følgere for egen økonomisk vinning.

- Man blir tillagt en verdi når man har et høyt antall følgere. En valuta i Twitter-verden er å ha mange følgere. Derfor har det vokst fram en industri hvor det er mulig å få kjøpt seg følgere. Mye av dette foregår i land øst for oss, for å si det sånn, sier Waterhouse til Nettavisen.

- Et høyt antall følgere gjør deg troverdig. Da blir det du sier på Twitter tillagt vekt, og da har du en kort vei til medieoppslag. Det er dessverre blitt ganske utbredt og sier mye om hvor overflatisk bruken av nettet er hos mange, sier Waterhouse.

- Øker troverdigheten til falske kontoer

Waterhouse tror naturligvis ikke at Solberg har kjøpt falske Twitter-følgere, men sier det kan være flere årsaker til at statsministerens Twitter-konto blir fulgt av såpass mange falske profiler.

Ekspert Torgeir Waterhouse

- En grunn kan være at noen der ute har interesse av at hun skal ha mange følgere og har sørget for det. Det kan også være at det opprettes kontoer som skal følge populære folk og som håper at hun skal re-tvitre det de selv poster på disse falske kontoene, sier han.

- Hvis du har som formål å selge falske følgere, og de kontoene du selger følger mange profilerte folk, øker troverdigheten til den falske kontoen. Det handler om å bygge en levende profil og gi de falske kontoene kredibilitet.

- Det kan være en form for markedsføring og det kan være for å overvåke og skaffe informasjon. Bak alt dette ligger en eller annen form for økonomisk vinning. Hvis du kjøper falske følgere, er det fordi du tror du kan tjene på det, sier Waterhouse.

Trump har 15 mill. falske følgere

Trump, som er kjent for å bedrive Twitter-diplomati, har om lag 52 millioner følgere på Twitter, hvorav 14, 8 millioner er falske følgere, ifølge The Times som henviser til TwiterAudit. Dette tilsvarer 29 prosent falske følgere.

Trumps antall falske Twitter-følgere ble oppdatert på TwitterAudit forrige uke.

Hans forgjenger Barack Obama har 103 millioner følgere på Twitter. Også han har omkring 15 millioner falske følgere, men prosentandelen av falske følgere er 15 prosent, som er langt lavere enn Trump. Obamas Twitter-konto ble også gjennomgått av TwitterAudit i forrige uke.

Artisten Katy Perry topper listen over flest følgere på Twitter. Hun har snaut 110 millioner følgere. Drøyt 19 millioner av dem er falske, ifølge TwitterAudit, som oppdaterte tallene for tre uker siden.

- Tror du det finnes nordmenn som kjøper falske følgere, Waterhouse?

- Jeg har sett noen spekulasjoner på det. Jeg er helt sikker på at det er noen som har gjort det. Men det er mye bedre å fokusere på det man faktisk driver med, så vil dialogen og følgerne på Twitter komme etter hvert. Hvis man kjøper falske følgere, spiller man et høyt spill med egen kredibilitet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere