*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg møter presset Hollande

Foto: Thibault Camus

Besøker Elyséepalasset for å diskutere økonomi og fransk-norsk samarbeid.

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): Erna Solberg har et hardt presset vertskap i Elyséepalasset når hun besøker François Hollande for å diskutere økonomi og fransk-norsk samarbeid.

Det blåser friskt rundt Frankrikes president François Hollande. Han sliter med å få fart på den franske økonomien, han er historisk upopulær på meningsmålingene, og privatlivet hans er brettet ut i mediene etter samlivsbrudd og angivelig utroskap.

- Privatlivet hans får være hans eget, sier statsminister Erna Solberg (H) før hun mandag besøker den franske statslederen i Paris.

- Alle politikere vil leve gjennom familiære og andre kriser mens man styrer. Jeg tror man må ha tillit til at man klarer å holde fokus på jobben. Spørsmålet er om mediene klarer å holde fokus på jobben, sier Solberg på spørsmål om Hollandes privatliv nå overskygger landets viktige økonomiske utfordringer.

Konkurransepress
Hollande er under sterkt press fra både EU og fransk næringsliv om å få fart på økonomiske reformer som kan styrke landets konkurransekraft.

- Det blir interessant å høre om hans nye ansvarlighetspakt, hvordan han tenker at den skal løfte konkurransekraften, sier Solberg om Hollandes plan om å gi næringslivet lavere skatter mot flere ansettelser.

- Hele Europa trenger å løfte konkurransedyktigheten sin fremover. Av de store landene i dag er Frankrike det landet som kanskje sliter mest gjennom ikke å ha gjennomført strukturelle reformer de siste årene, sier hun til NTB.

Reformer
Den konservative statsministeren poengterer at noen av reformene den sosialistiske presidenten nå må gjøre noe med, er reformer han selv var kritisk til i valgkampen.

- Han gikk egentlig til valg på å øke skattene. Det har han gjort, og det har kanskje ikke gitt den effekten han hadde håpet på, mener Solberg.

Hun har en lang diskusjonsplan i Paris utover de vanskelige økonomiske spørsmålene.

- Frankrike er en viktig energinasjon, de er viktig for norsk fiskeri og de er viktige på universitets- og forskningssamarbeid, sier statsministeren.

Som vertskap for klimatoppmøtet neste år er Frankrike også blitt en avgjørende aktør på klimafronten.

Internasjonalt
Solberg vil videre ta opp internasjonale spørsmål med den franske presidenten.

- Frankrike har en annen inngang i Nord-Afrika, de har noen ganger et annet perspektiv på en del av konfliktene som det er viktige å ta med oss, sier hun.

Hollande er en aktiv president militært og har valgt å sende soldater til Den sentralafrikanske republikk. Norge har foreløpig ikke fått forespørsler om å delta der, sier Solberg.

- Når det kommer internasjonale operasjoner, vil Norge alltid vurdere det. Men i utgangspunktet har vi ikke noen spesielle kvalifikasjoner for å delta i Den sentralafrikanske republikk, sier hun.

Under besøket i Paris møter Erna Solberg også den franske statsministeren og OECDs generalsekretær Angel. Også et møte med norske studenter og representanter for norsk kultur- og næringsliv står på statsministerens program. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag