RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EØS-avtalen i havn

Utenriksminister Jan Petersen var tirsdag med på å få EØS-avtalen underskrevet. At avtalen er signert, betyr imidlertid ikke nødvendigvis at utvidelsen av EØS vil kunne skje samtidig med EU-utvidelsen 1. mai 2004.

Sammen med sine kolleger fra Island og Liechtenstein signerte utenriksminister Jan Petersen (H) utvidelsesavtalen i Vaduz, som er hovedstaden i miniputtstaten Liechtenstein.

- Avtalen er underskrevet og alt er på plass, sier Petersen til NTB.

- Unødig forsinkelse

Han innrømmer likevel at han ikke liker den unødige forsinkelsen som kom da Liechtenstein nektet å undertegne utvidelsesavtalen på grunn av en historisk konflikt med Tsjekkia og Slovakia.

-Jeg har tidligere uttrykt bekymring for tiden, og jeg kan ikke på noen måte avlyse den bekymringen - selv om jeg tror dette kommer til å gå, fastholder Petersen.

-Nå er det fem og en halv måned til ratifikasjoner. Det er ikke god tid, men jeg skulle tro at det bør holde, legger han til.

Felles utvidelse

Målet har hele tiden vært at EØS-området skal utvides samtidig med EU 1. mai 2004. Men for at det skal skje, må nasjonalforsamlingene i de 28 nåværende og nye EU-landene behandle og godkjenne utvidelsesavtalen for EØS-området innen denne datoen.

-Jeg vil tro at det å få dette på plass i tide er såpass viktig for alle nasjonalforsamlinger at de vil legge nødvendig trøkk i det, sier utenriksministeren.

Både Frankrike og Spania har allerede varslet at deres nasjonalforsamlinger kanskje ikke rekker å ratifisere EØS-utvidelsen i tide. Dersom EØS ikke utvides samtidig med EU, kan det skape en svært uoversiktlig situasjonen for norsk næringsliv.

-Det er opp til parlamentene selv å sørge for at dette blir gjort, og det er nok dessverre ikke mye vi kan gjøre. Jeg regner med at alle som har en påvirkningsmulighet vil benytte den for å forsøke å minne de andre om at tiden er knapp, sier Jan Petersen til NTB.

Historisk hendelse

Til tross for den vedvarende usikkerheten er ikke Jan Petersen i tvil om at tirsdagens signering var av stor betydning for Norge.

-Dette er svært viktig for norsk næringsliv, og det gir oss mange muligheter når markedet utvides med 75 millioner mennesker, sier utenriksministeren.

Han påpeker også at utvidelsen er en historisk viktig, politisk hendelse.

-Dette er på mange måter vårt bidrag til å fjerne skillelinjene. Dette er en historisk viktig hendelse, selv om ikke vi spiller noen betydelig rolle i den, påpeker den norske utenriksministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere