*Nettavisen* Nyheter.

ESA vil granske helikopterkjøp

Foto: (Heiko Junge/Scanpix)

EFTAs overvåkingsorgan ESA ønsker å se nærmere på en norsk milliardkontrakt om kjøp av nye helikoptre til redningstjenesten.

ESA har nå bedt norske myndigheter om en skriftlig redegjørelse om norsk redningstjeneste, skriver Stavanger Aftenblad.

Årsaken er at en av de aktuelle helikopterleverandørene har klaget på den norske framgangsmåten, og hevder overfor ESA at helikopterkjøpet egentlig er en sivil sak i militær drakt.

Forskjellen er at som militær sak kan kjøpet holdes utenom regelverket for offentlige anbudsrunder, mens som sivil sak må den ut på anbud. På norsk hold har anskaffelsen hittil vært betraktet som en militær anskaffelse.

I forrige uke var en delegasjon fra Justisdepartementet i Brussel for å diskutere kjøpet av nye redningshelikoptre med overvåkingsorganet.

- ESA har tidligere bedt om å bli muntlig orientert om helikopterkjøpet. Nå ber de om å få en skriftlig redegjørelse innen 14 dager, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet.

Kontrakten omfatter kjøp av ti nye redningshelikoptre til erstatning for de nåværende Sea King-helikoptrene, og har et omfang på rundt 2 milliarder kroner. Både innkjøp og drift av redningshelikoptrene skjer via Justisdepartementets budsjett.

En avtale om opsjon på kjøp av ti helikoptre til rundt 2 milliarder kroner, ble inngått mellom Forsvaret og europeiske NH Industries for to år siden.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.