Gå til sidens hovedinnhold

Estland er tilbake i Europa

Et overveldende flertall av den estiske befolkningen sa søndag ja til å bli med i den europeiske unionen.

Ja-siden fikk til slutt 66,9 prosent av stemmene, mens nei-siden bare fikk 33,1 prosent.

- Jeg kan si at våren er kommet til Estland. Vår uavhengighet er blitt garantert, sa statsminister Juhan Parts da resultatet var klart.

Ba om forsoning
Totalt deltok 63 prosent av Estlands 865.000 stemmeberettigede i folkeavstemningen. Resultatet betyr at Estland blir medlem av EU 1. mai 2004.

Selv om det store ja-flertallet betydde en stor triumf for Estlands statsminister Juhan Parts, var han ikke sen om å be nei-siden om forsoning da resultatet var klart.

- Estland er et demokrati hvor alle meninger finnes, og hvor alle meninger er velkomne. Det har vi også bruk for i fremtiden. Estland har aldri trodd at alt er bra i EU, sa Parts på en pressekonferanse.

Takket for hjelp
Han takket også nordiske toppolitikere for drahjelp i valgkampen. Statsministrene Göran Persson fra Sverige og Anders Fogh Rasmussen fra Danmark, samt den finske presidenten Tarja Halonen, besøkte alle Estland i forkant av avstemningen.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder var sent søndag kveld kjapt frempå med å ønske Estland velkommen inn i unionen.

- Med sin klare stemmegivning har esterne grepet en historisk mulighet. Dette viser at det politiske prosjektet som omhandler et felles og utvidet Europa, har støtte i befolkningen, sa Schröder i en uttalelse.

Økonomiske hensyn
Ja-tilhengerne mener at et medlemskap i unionen ikke bare vil å fart på økonomien, men også sikre Estlands plass i Europa og beskytte uavhengigheten som landet fikk i 1991.

De sikkerhetspolitiske ja-argumentene har etter hvert fått overtaket over selvstendighetstrang og frykten for høyere priser i EU.

Ja-siden dominerte de estiske mediene på slutten av valgkampen, men EU-tilhengerne er også blitt kritisert for at de hadde mye større økonomiske ressurser enn sine motstandere. I tillegg til næringslivet har de aller fleste politiske partiene og fagbevegelsen gått inn for at Estland skal bli medlem av EU.

Latvia igjen
Estland er det nest siste av åtte sentral- og østeuropeiske land som holder folkeavstemning om EU-medlemskap. De tidligere kommuniststatene er invitert inn i unionen fra mai neste år.

Det siste landet, Latvia, skal holde sin avstemning neste uke. Ifølge analytikere vil et estisk ja trolig få fart på ja-siden i Latvia, der det til nå har vært et jevnt løp.

Slovenia, Ungarn, Litauen, Slovakia, Polen, Tsjekkia og Malta har allerede vedtatt å gå inn i EU.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley