RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Timur Nisametdinov (AP/Scanpix)

Estlands nei-side har gitt opp

Sist oppdatert:
Dagen før Estlands folkeavstemning om EU-medlemskap, tyder meningsmålinger på at nærmere tre av fire estere vil stemme ja. Nei-siden har resignert.

– Personlig tror jeg ikke lenger på nei-seier, sier Irja Toots. Hun har arbeidet som frivillig i nei-sidens EU-kampanje, og sitter nå nedslått i et forlatt kontor.

– Ja-siden hadde 80 ganger mer kampanjepenger enn vi hadde, sier hun ifølge NTB-TT.

Sikkerhet

Fagbevegelsen og næringslivet har gått sammen for å overbevise folk flest om at Estlands solide økonomiske vekst bør trygges gjennom medlemskap. Blant de vanligste argumentene på ja-siden er behovet for sikkerhet. Mange estere ser framfor alt EU som en buffer mot Russland. Men ikke alle.

- EU strider mot Estlands grunnlov. Vi mister 70 prosent av vår lovgivende makt. Dessuten vil jeg ikke ha euro, men beholde den estiske kronen, sier 17-årige Uku Silberg, som er frustrert over at han ikke er gammel nok til å stemme ved valget..

Ny union

Andre nei-folk trekker linjene tilbake til Estlands fortid som sovjetrepublikk og tror det vil bli vanskelig å vinne innflytelse over EU-kommisjonen i Brussel når landet går inn i en ny union.

Ja-siden utgjør likevel et overveldende flertall blant de 880.000 som har stemmerett ved søndagens folkeavstemning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere