Gå til sidens hovedinnhold

Et mirakel: Nyfødt baby overlevde dødsviruset

Ebola-utbrudd: 255 døde og over 500 smittetilfeller

Hver fjerde person som får dødsviruset i dette utbruddet, er under 15 år. - Det er stor bekymring, sier WHO.

En seks dager gammel baby ble nylig innlagt på et behandlingssenter for Ebola-pasienter i Beni i Kongo. Denne uken kom nyheten om at babyen har blitt frisk og overlevd det dødelige viruset.

- Babyen ble innlagt på behandlingssenteret for Ebola bare seks dager gammel, etter at hennes Ebola-syke mor døde under fødsel. Babyen ble deretter tatt hånd om av helsearbeidere, men også av Ebola-overlevende som jobber på Ebola-senteret som barnepassere, sier talsperson i Verdens helseorganisasjon (WHO), Tarik Jasarevic, til Nettavisen.

Kongolesiske helsemyndigheter omtaler saken som et «ungt mirakel». Babyen er den yngste personen til å ha overlevd Ebola-viruset i det som nå er det nest dødeligste Ebola-utbruddet i verden.

På torsdag postet det kongolesiske helsedepartementet et bilde på Twitter av den nyfødte babyen - omringet av helsearbeidere som har tatt vare på den unge pasienten døgnet rundt. Jenta ble utskrevet fra behandlingssenteret i Beni onsdag, melder Associated Press.

- Hun reiste hjem i armene til pappaen og tanten, opplyser helsedepartementet i Kongo.

255 døde og 500 smittetilfeller

Det dødelige utbruddet i Kongo har hittil krevd 255 menneskeliv. Helsedepartementet opplyser at det har vært hele 515 Ebola-tilfeller, hvorav 467 er bekreftede smittetilfeller.

- Ebola-utbruddet i Kongo skjer under de mest kompliserte omstendighetene som er mulig, preget av usikkerhet, svakt helsesystem og en høyst mobil befolkning, sier Jasarevic.

- Til tross for den utfordrerne konteksten, er det blitt gjort vesentlig framskritt på flere områder. Ved hjelp av velprøvde offentlige helsetiltak og tilgang på nytt utstyr, og regjeringens innsats og samarbeid på tvers av byråer og etater, vil dette utbruddet ta slutt, sier han.

Ebola er en virussykdom med svært høy dødelighet, som forårsaker blødningsfeber med symptomer som høy feber, voldsomme magesmerter, hodepine, muskelsmerter, oppkast og diaré. Etter hvert oppstår både indre og ytre blødninger som følge av svikt i nye- og leverfunksjonen.

Kongo har det siste året vært rammet av flere Ebola-utbrudd rundt om i landet. Det siste utbruddet har sitt utspring i Beni i provinsen Nord-Kivu på grensen til Uganda.

27 ebolasyke barn under ett år

Eksperter har uttrykt bekymring for det høye tallet på barn som er blitt rammet i dette Ebola-utbruddet.

- Det har vært reist bekymring over det uforholdsmessige tallet på kvinner og barn som er smittet i dette utbruddet. Det har vært 27 tilfeller blant babyer under ett år. Det har også vært ni tilfeller med nyfødte som er under en måned gammel. Barn under 15 år utgjør 24 prosent av Ebola-tilfellene, sier Jasarevic.

- Her er det sannsynligvis en rekke faktorer som bidrar til den uforholdsmessige sykdomsbyrden hos kvinner og barn, sier han.

Jasarevic trekker fram faktorer som mulig eksponering for smitte på helsestasjoner, smitteoverføring under tradisjonelle begravelsesritualer, smitteoverføring mellom foreldre og barn, samt virkningen av den pågående konflikten i de berørte områdene.

Det er svært få registrerte tilfeller hvor babyer er blitt smittet av Ebola-viruset. Eksperter tror smitteoverføringen kan skje via brystmelk eller fysisk kontakt med smittede foreldre.

- Vi er dypt bekymret

UNICEF har også uttrykt stor bekymring for det høye antallet barn som rammes av Ebola-utbruddet.

- Vi er dypt bekymret over det økende antall barn som er bekreftet smittet med Ebola, sier UNICEFs regionale direktør for Vest- og Sentral-Afrika, Marie-Pierre Poirier, i en uttalelse.

- Jo tidligere barn med Ebola blir behandlet på et spesialisert helsesenter, jo større sjanse for overlevelse, sier hun.

Mer enn 400 barn i Kongo er enten blitt foreldreløse eller overlatt til seg selv som følge av syke Ebola-smittede foreldre, som enten dør eller blir innlagt for langvarige behandling.

- En utilgivelig kontekst

Dette er det tiende Ebola-utbruddet som rammer det konfliktfylte landet. Viruset har rammet områder som aldri har vært berørt tidligere. Hjelpearbeidere står dermed overfor trusler som angrep fra væpnede grupperinger og motvilje blant en varsom befolkning som aldri har opplevd Ebola-viruset på nært hold.

- Ebola-utbruddet i Kongo skjer i en utilgivelig kontekst. Manglende engasjement fra lokalsamfunn og konflikt fortsetter å hemme responstiltak i noen berørte områder, skriver Verdens helseorganisasjon (WHO) i en pressemelding denne uken.

Les også

Ebola-syke «rømte» fra sykehus i millionby for å be i kirken

Kommentarer til denne saken