*Nettavisen* Nyheter.

Et ønskeresultat for Putin

Foto: AP (SCANPIX)

Den svenske russlandeksperten, Kristian Gerner, mener resultatet av parlamentsvalget i Russland ikke representerer velgernes frie vilje.

03.12.07 09:30

Resultatene passer rett og slett for godt for president Vladimir Putin og hans parti, Det forente Russland, skriver Aftonbladet.

Professoren forventer seg minimale endringer fra de foreløpige resultatene som ble offentliggjort klokka ett natt til mandag norsk tid (se faktaramme).

Kan endre grunnloven
- To tredeler stemmer direkte på Putin og de andre to partiene, Kommunistene og Liberaldemokratene, har alltid når det kommer til stykket, støttet Putin. Deretter har vi det andre presidentpartiet, Rettferdige Russland, som kommer akkurat over sperregrensen. Det er pent utregnet, sier en lakonisk Gerner, som til daglig er professor i historie ved universitetet i Lund.

Vladimir Putins parti, med støtte fra partiet Et rettferdig Russland, får trolig to tredels flertall blant de 450 representantene i statsdumaen, parlamentets underhus.

Det er nok til å kunne endre grunnloven på egenhånd, noe som gir Putin mange muligheter til å beholde makten i Russland.

Ny presidentperiode?
Selv om Putin er ferdig med sin andre - og etter loven siste - presidentperiode, er det antatt av han fortsatt vil ha en sentral rolle i politikken. Det har imidlertid vært uklart hva slags rolle Putin vil bekle.

Analytikere anser det som sannsynlig at presidenten vil forsøke å endre grunnloven, slik at han kan gå for en tredje presidentperiode.

- Bør etterforskes
Fra flere hold er det kommet beskyldninger om valgfusk. Kommunistpartiets leder kalte de foreløpige resultatene et «kriminelt resultat» og partiet har begynt å forberede en protest til høyesterett.

LES EGEN SAK: Anklager om valgfusk

Personer skal blant annet ha blitt presset til å stemme, og enkelte skal ha fått betalt for å stemme på Putins parti.

USA kom sent søndag med en oppfordring til Russland om å etterforske påstandene om valgfusk, melder Reuters.

- Et harmonisk mønster
Også den svenske russlandseksperten mener det har vært snusk under valget.

- Det er flere forhold ved dette. Hvordan man teller stemmene, hvordan protokollen skrives og hvilke resultater man sender inn. Men så mye tør jeg si, valgresultatet er for godt utregnet til å være basert på velgernes frie vilje. Det er mer ett utregnet, harmonisk mønster, sier Gerner.

Klokken 19 søndag kveld norsk tid stengte de siste valglokalene i Russland i parlamentsvalget. Allerede den første valgdagsmålingen viste suverene resultater for Putins parti.

LES OGSÅ: Brakvalg for Putin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.