*Nettavisen* Nyheter.

ETA skylder på arabere

Spanske myndigheter legger skylda på ETA etter bombeangrepene i Madrid. – Det var ikke oss, sier en ETA-leder og legger skylden på arabere.

13.03.04 15:43

TV 2 nyhetene følger utviklingen etter terrorbombene i Madrid.

Lederen for det forbudte baskiske separatistpartiet Batasuna nekter for at separatistbevegelsen ETA står bak torsdagens eksplosjoner i Madrid.

Batasuna-lederen Otegi legger skylden for eksplosjonene på det han kaller den arabiske motstanden.

Spania har hele tiden støttet den USA-ledede krigen og påfølgende okkupasjonen av Irak.

Utelukker ikke al-Qaida
Terrorekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) Tore Bjørgo utelukker ikke at al-Qaida-relaterte grupper kan stå bak, men tror likevel det er mest sannsynlig at det er snakk om en ETA-aksjon.

- Jeg vil ikke uten videre ta ETAs fraskrivelse for god fisk, men jeg holder døra oppe for at det kan ha med Spanias involvering i Irak å gjøre. Men jeg synes likevel ikke det er så veldig sannsynlig, sier Bjørgo til TV 2 Nettavisen.

Peker på ETA-planer
Bjørgo forteller at baskiske grupper i det siste har blitt avslørt med planer om å sprenge tog i desember, og at det i forrige uke ble stanset en varebil med sprengstoff på vei til Madrid.

- At ETA vasker sine hender, er kanskje fordi det ble voldsommere enn de hadde tenkt, sier Bjørgo.

Ifølge avisa El Mundo er det 90 prosent sikkert at ETA er ansvarlig også for torsdagens attentater.

To tegn på det er at attentatene skjer like før valget søndag, og at spansk politi for to uker siden arresterte et ETA-medlem på vei til Madrid med 500 kilo sprengstoff. Politiet roste seg da av å ha avverget et ETA-angrep.

Noe stemmer ikke
Men ifølge terroreksperter er det flere ting som ikke helt stemmer med teoriene om at ETA er ansvarlig, skriver NTB.

Nupi-forsker Marianne Heiberg forteller at ETA pleier å varsle om sine aksjoner på forhånd, og at de de siste årene har prøvd å unngå sivile ofre.

Magnus Norell i det svenske Totalförsvarets forskningsinstituts terrorsenter Client er inne på samme sporet. Han peker på at attentatene skjedde simultant og var rettet mot helt sivile mål - fullstappede passasjertog midt i rushtrafikken.

Verken ETA eller andre organisasjoner har påtatt seg ansvaret for attentatene, men ETA pleier ikke å gjøre det før det er gått en stund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.