RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DONALD TRUMP overtar som president i USA 20. januar.
DONALD TRUMP overtar som president i USA 20. januar. Foto: Evan Vucci (AP / NTB scanpix)

Etikkomité advarer mot Trumps valg

Sist oppdatert:
Rekker ikke å granske potensielle interessekonflikter før høringene gjennomføres.

Senatet i USA starter kommende uke med en rekke høringer for Donald Trumps utvalgte kandidater til hans kabinett. Bare onsdag skal det gjennomføres seks høringer.

De seks kandidatene som skal gjennom høringer i Senatet onsdag, er Mike Pompeo (nominert til rollen som CIA-direktør), Betsy DeVos (utdanningsminister), Rex Tillerson (utenriksminister), Jeff Sessions (justisminister), John Kelly (direktør for Homeland Security) og Elaine Chao (transportminister).

- Som direktør i myndighetenes etikkomité er det svært bekymringsverdig for meg at det er annonsert høringer for en rekke nominerte som vi ennå ikke har hatt tid til å utføre den etiske bakgrunnssjekken på, sier direktør Walter Shaub Jr. i et brev til senatorene Chuck Schumer (D) og Elizabeth Warren (D), ifølge The Huffington Post.

Normalt tar en slik bakgrunnssjekk 40 dager, skriver Politico.

- Dette programmet har medført unødvendig press på staben i etikkomiteen. Enda viktigere er det at dette vil føre til at enkelte nominerte potensielt kan ha ukjente eller uløste etiske problemer foran høringene, legger han til.

Det stilles også store spørsmål rundt Donald Trumps interessekonflikter. Eiendomsmagnaten nektet å offentliggjøre skatteligningen sin før valget, noe som vanskeliggjør prosessen med å sjekke slike ting.

Trump har lovet å trekke seg ut av alle sine forretninger før han overtar som president i USA 20. januar, men det fryktes i USA at han kun vil overlate dem til sine barn, og dermed fremdeles sitte i en situasjon hvor han kan berike seg på jobben som president.

Trump-kritiske The Huffington Post fastslår at onsdagens seks høringer er en kløktig plan fra Republikanerne for å forhindre at det dukker opp negative elementer fra kandidatens fortid.

Ikke bare er det svært uvanlig å gjennomføre seks høringer samme dag, men Donald Trump har også annonsert at han samme dag vil holde sin første pressekonferanse siden valgseieren. I tillegg planlegger majoritetsleder Mitch McConnell (R) å avholde en rekke avstemninger i Senatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere