RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Aamir QURESHI

Ett år etter katastrofen

Sist oppdatert:
Gjenoppbyggingen har bare så vidt begynt, et år etter at 80.000 mennesker mistet livet ved jordskjelvet i Sørøst-Asia.

Et enormt jordskjelv rammet Pakistan og India 8. oktober 2005. Skjelvet målte 7,6 på Richters skala. 80.000 personer omkom, og man fryktet lenge for de mer enn tre millioner hjemløse flyktningene som måtte møte vinteren i Himalaya, melder AP.

Hjemløse
- Det har ikke gått som planlagt i forhold til byggingen av hus generelt sett. En stor mengde mennesker som mangler husly. Nærmere 100.000 mennesker er fremdeles i leire eller bosettingssituasjoner der de trenger assistanse til vinteren, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Pakistan og Afghanistan, Ann Kristin Brunborg, til Nettavisen.

Hvis vinteren blir hard kan dette tallet stige. Den forrige vinteren ble mildere enn forventet, men nå nærmer en ny vinter seg, og gjenoppbyggingen har gått sakte frem. Mer enn halvparten av de hjemløse bor fremdeles i telt eller midlertidige skur, og en bistandsorganisasjoner venter at fjellfolk snart vil begynne å strømme ned til leire i lavlandet for å unngå kulda.

Snø
- Flyktninghjelpen har inngått en avtale med FN om å ta over ansvaret for driften av leire for internt fordrevne i Pakistan. Det betyr at vi skal støtte de pakistanske myndighetene med retur av folk til sine hjem. Vi har tatt på oss en rolle som FNs høykommissær for flyktninger har hatt frem til nå. I tillegg driver vi med bygging av husly, utdanningsprogrammer og rettshjelp i forhold til land og eiendeler, sier Brunborg.

I den hardt rammede pakistanske delen av Kashmir ligger snøen i tykke lag over landsbyene hvert år, og temperaturene kan falle godt under null grader. Bronkitt er utbredt, og kan ta liv blant både unge og aldrende.

Erstatning
- Den største utfordringen for folk er å få tilgang på kompensasjonen myndighetene har lovet, samt tilgang på jord og land der de kan gjenoppbygge husene sine, sier Brunborg.

Gjenoppbyggingsarbeidet er en omfattende oppgave, selv med løfter om 45,6 milliarder kroner i bistand. Mer enn 600 000 hjem, 6500 skoler og 800 sykehus og legesenter ble ødelagt i skjelvet, i tillegg til enorme veistrekninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere