*Nettavisen* Nyheter.

Ett år siden Beslan-tragedien

Torsdag er det ett år siden gisseldramaet i den russiske byen Beslan startet. Fortsatt er det høyst uklart hva som forårsaket tragedien der over 330 mennesker ble drept.

01.09.05 08:33

For ett år siden startet et tre dager langt mareritt for 1128 barn, slektninger og lærere da opprørere stormet en skole i den sør-russiske byen Beslan. Knapt noen hadde hørt om Beslan før 1. september i fjor, men brått var hele verdens øyne rettet mot den lille byen.

Stuet sammen i en gymsal med bomber hengende i taket var situasjonen for de over 1000 gislene i Beslan desperat fra første stund. Gisseldramet endte med blodbad. 330 mennesker ble drept, derav 186 barn.

Flengende kritikk
I disse dager offentliggjør en lokal granskningskommisjon sin rapport om Beslan-tragedien. I et eksklusivt intervju med TV 2 kommer kommisjonens leder, Stanislav Kesajev, med flengende kritikk mot egne myndigheter.

Kaos, inkompetanse og feighet er noen av de meget sterke ordene Kesajev bruker når han beskriver myndighetenes håndtering av krisen.

- Vi vet hvordan alt burde vært i teorien. Men i virkeligheten kan denne handlingslammelsen forklares svært enkelt: Alle disse ulike tjenestene, alle generalene, drømte om å være den som klarte å frigi gislene og så få sin medalje og heder. Men da ting gikk til helvete, løp alle for livet for å fraskrive seg ansvar, sier Kesajev til TV 2.

Kesajev er visepresident i republikken Nord-Ossetias parlament.

Se video her.

Ingen hadde ansvaret
I halvannet døgn var det ingen som hadde det helhetlige ansvaret for operasjonen og de flere tusen politifolkene og militære.

Fortsatt kan ingen si med sikkerhet hvorfor bombene inne i salen gikk av. Og den dag i dag hersker stor tvil om hvor mange som egentlig omkom. Årsaken er at åstedet aldri ble sperret av og undersøkt på noen ordentlig måte, ifølge granskingskommisjonen.

- Vi vil derfor måtte gå oss vill i antagelser, og folk vil i morgen og overmorgen fortsette å måtte leve i frykt. For ingen kan garantere at ikke et nytt Beslan skjer, så lenge generalene ikke har mot nok til å ta avskjed og ingen av dem engang har bedt om unnskyldning overfor folk, sier Kesajev.

Dokumentaren vises på TV 2 torsdag 1. september 2005 kl. 22.55.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.