*Nettavisen* Nyheter.

Ett år siden det dødelige jordskjelvet

Foto: JASON LEE (REUTERS)

Kineserne markerer ettårsdagen for jordskjelvet som krevde 70.000 menneskeliv.

Jordskjelvet rammet Sichuan-provinsen 12. mai i fjor og krevde 68.712 menneskeliv, ifølge lokale myndigheter. 17.921 mennesker er savnet, 374.000 mennesker ble skadd og 15 millioner ble omplassert, melder CNN. Det første skjelvet var så kraftig at det kunne merkes i både Beijing og Bangkok.

Den kinesiske presidenten Hu Jintao ledet minnemarkeringen for jordskjelvofrene i Sichuan tirsdag. Den TV-oversendte seremonien ble avholdt i Yingxiu, som var skjelvets episenter.

Hyllet redningsarbeiderne
Han sa at kineserne hadde tilbakelagt et fremragende kapittel og henviste til redningsarbeidet og gjenoppbygging i det jordskjelvrammede området.

- De kinesiske folkemassene og militæret var forent som ett da vi sto overfor denne voldsomme katastrofen, sa presidenten, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Videre lovte presidenten at gjenoppbyggingen i det jordskjelvrammede området ville være ferdig innen september neste år.

- Menneskene i de jordskjelvrammede områdene har gjenopptatt sine normale liv, sa han.

- Ikke over
Lokalbefolkningen i området holdt også egne markeringer for å minne sine elskede som mistet livet i skjelvet.

- Jeg føler at jordskjelvet ikke er over ennå. Hver gang jeg ser noe om det, blir jeg gråtkvalt, sier 20 år gamle Zhou Ya, som mistet flere familiemedlemmer i skjelvet, melder BBC.

Kina har fått mye ros for sin hurtige respons til jordskjelvet, men det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål.

Regjeringen lovte nemlig en full granskning av hvorfor så mange skoler kollapset i skjelvet, men så langt er det ikke produsert noen svar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.