RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterforsker aids-begravelser

Sist oppdatert:
Myndighetene på Papua Ny-Guinea skal etterforske de grufulle påstandene om at aids-syke begraves i live.

En helsearbeider som har bodd i avsidesliggende områder i landet i flere måneder sa mandag at hun selv har vært vitne til at fem aids-syke mennesker er blitt begravet mens de ennå pustet.

Margaret Marabe jobber som frivillig for organisasjonen Igat Hope, og skal selv være hiv-positiv.

Myndighetene tar påstandene fra Marabe alvorlig, og lover nå å undersøke saken nærmere, melder AP.

Frykter smitte
Tall fra FN viser at Papua Ny-Guinea står overfor en regelrett aids-katastrofe. Landet har 90 prosent av de nye aidstilfellene i Oseania, og uvitenheten om sykdommen er stor. I isolerte deler av landet kan andelen hiv-smittede være så høy som 30 prosent.

Ifølge Marabe blir mennesker begravd levende fordi familien frykter at også de vil bli smittet dersom de lar dem leve.

- Da de ble veldig syke, og folk ikke klarte å ta seg av dem, begravde de dem, sier hun til avisen Post Courier i går. Dette skal hun ha sett med egne øyne tre ganger. Hun kjenner også til to andre tilfeller.

Hørt det før
Både politi og representanter fra helsemyndighetene reiser nå til Southern Highlands, den delen av landet der Marabe ha vært vitne til den grusomme praksisen.

Det sier direktør for Papua Ny-Guineas nasjonale aids-råd, Romanus Pakure. Han synes imidlertid det er rart at Marabe ikke varslet myndighetene om saken før hun gikk til media.

- Vi er ikke glade for at dette kom ut på denne måten, sier Pakure, ifølge AP.

Han innrømmer at fordommene mot hiv-smittede på landsbygda er store, og at informasjonen er mangelfull. Lignende påstander har vært fremsatt før, uten at det har vært mulig å få dem bekreftet.

- For fem-ti år siden kom det også rapporter om mennesker som ble begravd levende. Vi har også hatt rapporter om folk som er blitt kastet i elven eller brent i hjel, sier han.

Rådet han leder jobber med å spre informasjon om hiv og aids, og om hvordan man skal forholde seg til smittede.

Anne McPherson er talskvinne for organisasjonen Igat Hope. Heller ikke hun kjente til påstandene fra Marabe før hun leste om dem i en lokalavis mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere