Etterlot sønn (5) i solen i 12 timer

Gutten skal ha fått blemmer over hele kroppen og måtte sendes til sykehus.

24.06.08 08:28

En britisk mor er arrestert i Spania mistenkt for å ha etterlatt sin fem år gamle sønn på stranden under den steikende solen - mens hun selv dro på jobb.

Den fem år gamle gutten ble alvorlig solbrent og måtte sendes på sykehus. Den 19 år gamle moren skal ha forlatt sønnen på stranden ved det populære feriestedet Benalmadena i Costa Del Sol.

Ifølge lokalbefolkningen skal moren ha dratt på jobb ved 10-tiden, men hun skal ikke ha kommet tilbake til gutten da det fem timer lange arbeidsskiftet var over.

Full av blemmer
Gutten skal etter hvert ha klart å komme seg til en markedsbod på stranden. Da var kroppen hans dekket med blemmer.

- Innehaveren av markedsboden fikk tak i kvinnen ved 20-tiden. Men klokka var nesten 22 før hun dukket opp. Hun påsto at hun ikke fikk noen til å kjøre seg, opplyser en lokal kilde til den britiske avisen News of the World, ifølge Daily Mail.

Men da var politiet allerede blitt varslet om situasjonen og pågrep moren på stedet.

- Hun risikerer å bli siktet for forsømmelse av barnet, opplyser en talsmann for det lokale politiet til avisen.

Plasser barna i skyggen
Hudprofessor og overlege ved Rikshospitalet, Cato Mørk, oppfordrer foreldre til å plassere barna i skyggen når solen står som høyest på himmelen.

- Det å holde dem unna solen mellom klokken ti på formiddagen og to på ettermiddagen er lurt. Og kle på dem med klær, og dette er viktigere jo yngre man er. Ellers er det jo viktig å bruke solhatt og solbriller som beskytter mot UVA- og UVB-stråler, sier Mørk til Nettavisen.

Han råder foreldre til å kle opp alle barn under to år så lenge de blir eksponert for sol. I tillegg påpeker Mørk at folk flest gjør en for dårlig jobb med å smøre på nok solkrem.

- Folk smører gjerne et for tynt lag - gjerne en tredjedel mindre enn nødvendig. Og så glemmer man ofte å smøre visse områder og da er det viktig å smøre flere ganger. Smører man bare én gang så bør barn bruke solfaktor 30, mens solfaktor ti eller 15 holder for barn hvis de smører seg flere ganger i løpet av dagen, sier Mørk.

Barn bruker gjerne mye tid i vannet om sommeren, men også her kan solen ta kraftig. Derfor kan det være lurt å dekke til kroppen med våtdrakt hvis de er ute lenge om gangen i den stekende solen.

- For småbarn så har man slike UV-beskyttede heldekkende badedrakter, sier Mørk.

- Ikke sol deg før ferien
Videre sier Mørk at foreldre må ta hensyn til at solen blir sterkere jo nærmere man kommer ekvator, og han fraråder både voksne og barn mot å sole seg i forkant av ferien. Grunnen til dette er rett og slett at man får for mye sol på kroppen. Konsekvenser av for mye sol kan i verste fall være hudkreft.

- Akutte konsekvenser er solforbrenning mens på lang sikt er det tidlig aldring av huden og hudkreft. Dette avhenger av hvor lys huden er. Jo lysere hunden er, jo mindre sol tåler man, og da må man være påpasselig.

- Men man må jo nyte sommeren og man skal være i solen med god samvittighet, men lytt til kroppens signaler. Det som føles behagelig er ofte riktig, sier han.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag