RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ettersøkt leder: - Vi er i krig

Sheikh Hassan Dahir Aweys fotografert på eid-feiring i desember. Nå oppholder han seg på hemmelig sted i Somalia.
Sheikh Hassan Dahir Aweys fotografert på eid-feiring i desember. Nå oppholder han seg på hemmelig sted i Somalia. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Vi står bak opprørene, sier den somaliske islamistlederen Sheikh Aweys til Nettavisen.

Lederen for den somaliske islamistgruppa Unionen av islamske domstoler, Sheikh Hassan Dahir Aweys, står på USAs liste over ettersøkte terrorister.

Fra et hemmelig sted i Somalia sier han til Nettavisen at han vil fortsette å kjempe mot den somaliske overgangsregjeringen så lenge han lever.

- Jeg skal fortsette å være her og kjempe helt til jeg enten blir martyr eller vi får kastet ut den utenlandske okkupasjonen, sier Aweys på telefon fra Somalia.

Tar på seg ansvaret
Aweys tar på vegne av Unionen av islamske domstoler på seg ansvaret for de siste dagenes kamper i Mogadishu, der opprørere har gått til angrep på etiopiske soldater og soldater fra den somaliske regjeringen.

- Vi er i krig med Etiopia. Nå prøver de, med hjelp fra den somaliske overgangsregjeringen, å stjele somaliske næringsressurser og å fjerne Somalia fra kartet. De vil at Somalia skal bli en del av Etiopia, sier islamistlederen.

Bekrefter nordmenn
Sheikh Hassan Dahir Aweys bekrefter den somaliske statsministeren Mohamed Ali Gedis påstand om at somaliere med norske pass kjemper for islamistene i Somalia.

- Alle de som kriger her er somaliere, og en del av dem kommer hit fra Norge og Skandinavia, sier Aweys til Nettavisen.

I desember 2006 ble Somalias islamistregjering presset fra makten av en allianse mellom Etiopia og den sittende overgangsregjeringen. Etter dette har uroen i landet blusset kraftig opp igjen.

- Vi skapte fred
- FN og andre internasjonale organisasjoner har ikke skapt fred i Somalia, mens vi skapte fred i seks måneder i fjor for det somaliske folk. Nå, som du ser, er det kaos igjen, sier Sheikh Aweys.

Han avviser at soldater fra Den afrikanske union kan bidra til å løse problemene i Somalia.

- De kommer ikke til å hjelpe til med å løse krisen, de gjør heller ting mer komplisert. Fordi landene i Afrika er fattige, sender de soldater til Somalia for å få penger. AU-soldatene er også mål for oss, sier Aweys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere