RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU anbefaler vaksiner

Sist oppdatert:
Den øverste helsemyndigheten i EU anbefalte torsdag vaksiner for å stoppe det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1.

EUs helsekommisjonær Markos Kyprianou sier han anbefaler «en økt vaksineringen av den smitteutsatte delen av befolkningen i forbindelse med den sesongbetonte influensaen uansett, ikke minst fordi dette er del av vår beredskap i forhold til en mulig eller potensiell epidemi.», melder Associated Press (AP).

Asia-virus
Torsdag annonserte EU at fugleinfluensaviruset funnet i tyrkisk fjærkre er det dødelige H5N1-viruset som har tatt livet av flere titalls mennesker i Asia.

- Vi har nå fått bekreftet at viruset funnet i Tyrkia er et fugleinfluensavirus av typen H5N1, sier Kyprianou, ifølge AP.

- Det er en direkte forbindelse til virus funnet i Russland, Mongolia og Kina, sier han.

Kyprianou sier man nå vil forsøke å advare folk som reiser til land der sykdommen har blitt påvist mot å «besøke gårder, komme i kontakt med ville fugler og så videre.»

117 smittet
Viruset H5N1 har ikke lett for å smitte mennesker, men 117 mennesker, de fleste av dem folk som jobber med kyllinger, har blitt smittet i løpet av de to siste årene. 60 av disse har dødd. Forskere følger nøye med på spredningen av viruset fordi det kan muteres til en farligere, mer smittsom variant.

Også i Romania har et fugleinfluensavirus av typen H5 blitt påvist i løpet av natten. Det var foreløpig usikkert om dette viruset var H5N1, varianten som har herjet i Asia, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere