Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU åpner for å bruke «fredsfond» til våpenkjøp

EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener EU bør ha et «fredsfond», som blant annet skal kunne brukes til å kjøpe krigsmateriell til samarbeidsland i Afrika. Foto: AP / NTB scanpix
EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener EU bør ha et «fredsfond», som blant annet skal kunne brukes til å kjøpe krigsmateriell til samarbeidsland i Afrika. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)
EU lanserer et nytt «fredsfond» på 100 milliarder kroner og åpner for at det også kan brukes til kjøp av krigsmateriell til konfliktherjede land i Afrika.

European Peace Facility (EPF) , som EU-kommisjonen har døpt fondet, skal være på 10,5 milliarder euro og er tenkt holdt utenfor EUs regulære budsjett. Dette for å omgå EUs regelverk som forbyr finansiering av militære prosjekter.

Under lanseringen onsdag ble det opplyst at EPF skal benyttes til fredsoperasjoner og fredsskapende tiltak, inkludert kjøp av våpen og militært utstyr til utvalgte konfliktherjede land i Afrika.

Enklere å bistå

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at EPF, som må godkjennes av alle EUs medlemsland før det blir en realitet, vil gjøre det enklere å bistå land som Mali, Somalia og Den sentralafrikanske republikk, som herjes av krig.

– Verden opplever vanskelige tider og EU må vise ansvar og innta en rolle på den globale scenen, sa hun onsdag.

Både europeere og våre partnere i verden forventer at EU mer og mer vil bidra til sikkerhet, både i vår egen regionen og ellers, sa Mogherini.

Motforestillinger

Flere av EUs medlemsland vil trolig ha motforestillinger mot å forsyne andre land med våpen, særlig når det er snakk om land som i årtier har vært preget av politisk uro og brudd på menneskerettighetene. Kommisjonens forslag om å opprette et slikt «fredsfond» kan derfor komme til å møte motstand.

Hvem som skal bidra til fondet, og hvordan, er også uklart, men ifølge EU-kommisjonens forslag skal det være opp til EUs ministerråd å avgjøre hvordan fondet skal brukes.

EU-tjenestemenn understreker at beslutninger om å forsyne land med krigsmateriell, bare vil bli tatt i helt spesielle tilfeller og etter en grundig vurdering av menneskerettighetssituasjonen i mottakerlandene.

Våpenstøtte vil også bare bli gitt som del av en pakke, som inkluderer opptrening av andre lands sikkerhetsstyrker, og slik støtte vil ikke utgjøre hovedvekten av det EPF er tenkt brukt til, sier en tjenestemann.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!