RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU ber Bush om godvær

Sist oppdatert:
Topplederne i EU vil legge gamle stridigheter til side, og arbeide for bedre forbindelser med USA. På toppmøtet i Brussel fremhevet statslederne det nære forholdet over Atlanterhavet.

Til tross for at forholdet mellom flere europeiske land og USA har blitt betydelig dårligere i Bushs fire første år i Det hvite hus, må EU-lederne nå forholde seg til at amerikanerne har gjenvalgt Bush for fire nye år. Derfor var det forsonende signaler som fredag utgikk fra Brussel-toppmøtet.

Deler samme verdier
De 25 EU-lederne sier i en felles uttalelse at «våre dype politiske, økonomiske og kulturelle bånd gjør oss til hverandres naturlige og uunnværlige partnere».

- Vi deler de samme verdiene, sa Nederlands statsminister Jan-Peter Balkenende etter at møtet var over. Nederland har formannskapet i EU dette året.

- Vi ønsker å bekjempe terrorisme, løse problemer i andre deler av verden, fattigdom – alle disse spørsmålene gjør det nødvendig å samarbeide.

Mildere Chirac
Selv Frankrikes president Jacques Chirac, som har vært en av de mest USA-kritiske EU-lederne de siste årene, var mildere stemt under siste dag av det to dager lange toppmøtet.

- Områdene vi er enige om, er definitivt mer omfattende enn de vi er uenige om, sa Chirac, som la til at han hadde sendt Bush sine hjerteligste gratulasjoner med gjenvalget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere