EU bremser Tyrkia

Tyrkias forhandlinger med EU kan stoppe, men landet nekter å inngå kompromiss.

Striden om Kypros kan fryse deler av forhandlingene og tyrkisk EU-medlemskap.

Se TV 2 Nyhetene her

Landet har i flere tiår prøvd å komme inn i unionen, men nå kan deres harde linje i Kypros-striden stanse samtalene.

- Tydelig signal til Tyrkia
Tyrkia nekter å åpne havnene sine for Kypros og ni andre nye medlemsland fra 2004, så nå foreslår EU-kommisjonen å stanse deler av de tyrkiske samtalene.

- Det er Tyrkia som må tilpasse seg EU, og ikke omvendt, sier Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, ifølge AP, som mener unionen må sende et tydelig signal til Tyrkia.

Splittet EU
Men meningene er delte innad i EU om hva som er den beste løsningen på konflikten. Både Storbritannia og Spania motsetter seg kommisjonens forslag, og Tyrkia svarer selv at de nekter å inngå kompromiss i Kypros-saken.

- En slik avgjørelse om forhandlingsfrys er uakseptabelt, uttale Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, under Nato-toppmøtet i Riga.

- Må få konsekvenser
EU-kommisjonen foreslår å stanse forhandlingene på åtte av totalt 35 punkter. Disse punktene omhandler fri flyt av varer, økonomiske tjenester, landbruk, fiskeindustri, transport, tollpolitikk og utenriksspørsmål.

- Vi bekrefter at disse forhandlingene fortsetter, men i et trege tempo. Brudd på lovbestemte forpliktelser kan ikke fortsette uten konsekvenser, sier EUs kommisær for utvidelse, Olli Rehn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.