EU dirigerer norsk politikk

Etter en lang periode med et ganske stabilt og solid flertall blant velgerne for norsk EU-medlemskap, har lederne for Ap og Høyre falt for fristelsen til å si at EU-spørsmålet kommer til å bli en hovedsak ved stortingsvalget i 2005.

12.08.03 15:44

Både Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg og Høyres Jan Petersen har et sterkt engasjement i EU-saken. Begge er ihuga tilhengere av norsk medlemskap, og begge har gitt uttrykk at de vil prioritere kamp for norsk EU-medlemskap fremfor et samarbeid med partier som har som mål å holde Norge utenfor EU.

Det betyr at Jens Stoltenberg holder norsk EU-medlemskap som viktigere enn dannelsen av en eventuell flertallsregjering sammen med SV og Senterpartiet etter stortingsvalget i 2005. Og for Jan Petersen er utsiktene til EU-medlemskap viktigere enn et fortsatt samarbeid etter valget med Kristelig Folkeparti og Venstre om å beholde regjeringsmakten.

Igjen kan vi komme til å oppleve at EU-saken får en enestående innflytelse på helt grunnleggende forhold i norsk politikk. Og igjen kan de to store ja-partiene - Arbeiderpartiet og Høyre - komme til å oppleve nye, forsmedelige nederlag. Ingen kan i dag vite om det klare ja-flertallet blant velgerne vil holde seg frem til stortingsvalget om vel to år. Og det er enda vanskeligere å spå om hva som vil skje blant velgerne den dagen det blir klart at både Arbeiderpartiet og Høyre vil kjøre frem kamp for norsk EU-medlemskap som topp-sak i valgkampen foran stortingsvalget i 2005.

Den siste meningsmålingen om EU-spørsmålet forteller om en forsiktig tilbakegang for ja-siden og en like forsiktig fremgang for nei-siden. Det betyr at det er altfor tidlig å ta en ja-seier for gitt ved en ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap.

Men både Arbeiderpartiet og Høyre har gjort det klart at man må ha vært vitne til et klart stemningsskifte i opinionen til fordel for norsk medlemskap, før det kommer på tale å gå inn for at Norge på ny skal sende en søknad om EU-medlemskap. Stoltenberg og Petersen må åpenbart mene at dette stemningsskiftet har funnet sted, siden de to partilederne nå mener at EU-spørsmålet bør bli det sentrale temaet ved det kommende stortingsvalget. Men vi kan trygt regne med at hverken Stoltenberg eller Petersen vil kjøre frem EU-saken dersom velgerne i tiden som kommer blir mer i villrede om hva de skal mene om norsk EU-medlemskap.

På denne måten har de to klare ja-partiene gjort seg avhengig av meningsmålinger for å avgjøre hvordan de skal behandle spørsmålet om vårt lands forhold til EU. Det er i beste fall temmelig tafatt og ynkelig.

Det vitner iallfall ikke om noen klar vilje til å kjempe for en sak man tror på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.