RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU dirigerer norsk politikk

Sist oppdatert:
Etter en lang periode med et ganske stabilt og solid flertall blant velgerne for norsk EU-medlemskap, har lederne for Ap og Høyre falt for fristelsen til å si at EU-spørsmålet kommer til å bli en hovedsak ved stortingsvalget i 2005.

Både Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg og Høyres Jan Petersen har et sterkt engasjement i EU-saken. Begge er ihuga tilhengere av norsk medlemskap, og begge har gitt uttrykk at de vil prioritere kamp for norsk EU-medlemskap fremfor et samarbeid med partier som har som mål å holde Norge utenfor EU.

Det betyr at Jens Stoltenberg holder norsk EU-medlemskap som viktigere enn dannelsen av en eventuell flertallsregjering sammen med SV og Senterpartiet etter stortingsvalget i 2005. Og for Jan Petersen er utsiktene til EU-medlemskap viktigere enn et fortsatt samarbeid etter valget med Kristelig Folkeparti og Venstre om å beholde regjeringsmakten.

Igjen kan vi komme til å oppleve at EU-saken får en enestående innflytelse på helt grunnleggende forhold i norsk politikk. Og igjen kan de to store ja-partiene - Arbeiderpartiet og Høyre - komme til å oppleve nye, forsmedelige nederlag. Ingen kan i dag vite om det klare ja-flertallet blant velgerne vil holde seg frem til stortingsvalget om vel to år. Og det er enda vanskeligere å spå om hva som vil skje blant velgerne den dagen det blir klart at både Arbeiderpartiet og Høyre vil kjøre frem kamp for norsk EU-medlemskap som topp-sak i valgkampen foran stortingsvalget i 2005.

Den siste meningsmålingen om EU-spørsmålet forteller om en forsiktig tilbakegang for ja-siden og en like forsiktig fremgang for nei-siden. Det betyr at det er altfor tidlig å ta en ja-seier for gitt ved en ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap.

Men både Arbeiderpartiet og Høyre har gjort det klart at man må ha vært vitne til et klart stemningsskifte i opinionen til fordel for norsk medlemskap, før det kommer på tale å gå inn for at Norge på ny skal sende en søknad om EU-medlemskap. Stoltenberg og Petersen må åpenbart mene at dette stemningsskiftet har funnet sted, siden de to partilederne nå mener at EU-spørsmålet bør bli det sentrale temaet ved det kommende stortingsvalget. Men vi kan trygt regne med at hverken Stoltenberg eller Petersen vil kjøre frem EU-saken dersom velgerne i tiden som kommer blir mer i villrede om hva de skal mene om norsk EU-medlemskap.

På denne måten har de to klare ja-partiene gjort seg avhengig av meningsmålinger for å avgjøre hvordan de skal behandle spørsmålet om vårt lands forhold til EU. Det er i beste fall temmelig tafatt og ynkelig.

Det vitner iallfall ikke om noen klar vilje til å kjempe for en sak man tror på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere