*Nettavisen* Nyheter.

EU-enighet om CO2-utslipp

Foto: (Scanpix)

EU-lederne ble enige om å kutte CO2-utslippene, men mislyktes med å sette et mål for fornybar energi. Se video.

10.03.07 08:01

TV 2 Sumo:EU enig om bindende klimamål

EU-lederne var til stede under et klimamøte i Brussel torsdag, men først etter midnatt kom de frem til en enighet.

EU-lederne besluttet at samtlige EU-land forplikter seg til å redusere CO2-utslippene med 20 prosent i forhold til 1990-nivåene innen år 2020, melder BBC.

Men EU-lederne fikk aldri lagt noen slagplan for bruken av fornybar energi som for eksempel vind- og solenergi.

Europakommisjonen ønsket i utgangspunktet at EU-landene skulle binde seg til en avtale om å øke bruken av fornybar energi med 20 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Enormt steg
Den tyske forbundskansler og EU-president Angela Merkel sa etter torsdagens klimamøte at en slik avtale vil muligens komme på plass fredag.

- Det som har blitt besluttet er et enormt steg fremover uansett hvilket ståsted man tar, sa Merkel.

- Vi snakket om spesifikke forpliktelser som å øke energieffektiviteten, biobrensel og fornybar energi. Det er nødvendig med mer diskusjon på disse tre områdene, sa Merkel.

Stor uenighet
Uenigheten går blant annet ut på at flere østeuropeiske EU-land mener de sliter med å investere i vindparker og solkraftverk, noe som er nødvendig for å nå målene med 20 prosent økning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Peder Giæver

I tillegg stiller den franske presidenten Jacques Chirac seg kritisk til definisjonen av fornybar energi. Han mener nemlig at atomenergi skal være med i den nye planen.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sa tidligere i år at Norge skulle redusere CO2-utslippene med 20 prosent i forhold til 1990-nivåene innen år 2020. Men da ble hun irettesatt av både finansminister Kristin Halvorsen (SV) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.