RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU gir Iran det glatte lag

Sist oppdatert:
EU gir Iran flengende kritikk for håndteringen av rettssaken mot en etterretningsagent som er anklaget for å ha drept en canadisk journalist.

Søndag avbrøt den iranske domstolen rettsforhandlingene, og advokatene som representerer den avdøde Zahra Kazemis familie, kalte prosessen en farse. Blant de sterkeste kritikerne var advokat og fredsprisvinner Shirin Ebadi, som nektet å underskrive rettsprotokollen.

54 år gamle Kazemi, som ulovlig hadde tatt bilder av det beryktede Evin-fengselet i Teheran, døde som følge av hodeskader som ble påført henne under avhør.

EU gikk mandag ut med sterk kritikk av Iran, og beklaget måten saken er behandlet på. EUs presidentskap uttrykte bekymring over at Kazemi-saken ble avsluttet på svært kort tid, og på en måte som ikke yter saken rettferdighet.

–Situasjonen forsterker bekymringen for at saken ikke er blitt rettferdig behandlet. Vi frykter at man nå ikke får belyst hva som var hendelsesforløpet da Kazemi led en fryktelig død i varetekt, het de i uttalelsen fra presidentskapet.

EU beklager også at EUs og andre lands diplomater ble hindret full adgang som observatører til rettssaken. Søndag ble flere diplomater utestengt fra rettslokalene.

Canadas ambassadør i Teheran er hjemkalt som følge av sakens utvikling. (©NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere