*Nettavisen* Nyheter.

EU krangler om flyktninger

TÅREGASS: En politimann jager vekk flyktninger som forsøker ta seg inn i trailere på vei til Storbritannia. Foto: Philippe Huguen (Scanpix)

EU-landene er enige om å ta imot 40.000 flyktninger fra Italia og Hellas. Men de krangler så busta fyker om gjennomføringen.

Temperaturen ble høy på EU-toppmøtet torsdag kveld og natt til fredag.

Medlemslandene er enige om å flytte 40.000 syriske og eritreiske asylsøkere fra Italia og Hellas til andre land over to år. Slik ønsker EU å minske trykket på de to middelhavslandene, som tar imot mange.


Men fordelingen av de 40.000 skal skje på frivillig basis i stedet for gjennom pålagte kvoter, og dermed er gjennomføringen av tiltaket uklar. Medlemslandene skal være enige om kriteriene for fordelingen innen utgangen av juli, ifølge en felles uttalelse fra medlemslandene.


Norge kan bli invitert

Samarbeidsland som Norge kan bli invitert med i systemet.

– Om dere ikke kan gå med på tallet 40.000, fortjener dere ikke å kalle dere selv europeere, utbrøt Italias statsminister Matteo Renzi under debatten.

– Om det er dette der mener med Europa, kan dere beholde det. Enten er det solidaritet, eller så kan dere slutte å kaste bort tiden min, sa han ifølge Reuters.

Mens EU-kommisjonen og landene i sør sammen med Sverige presser på for pålagte kvoter, vil land som Storbritannia, Litauen og Tsjekkia ha frivillighet.

Irritert

Samtidig skal EU-president Donald Tusk være irritert på EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker for fremgangsmåten og fordi han kjemper for et forslag som har splittet landene så markant.

EU har registrert 320.000 ulovlige grensekrysninger så langt i år, opp fra 100.000 i hele 2013, opplyser en EU-tjenestemann til nyhetsbyrået DPA.

– Vi har ikke enighet om pålagte kvoter, men det er ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe, sier Tusk.

– Solidaritet uten offer er rent hykleri, sier Tusk, men påpeker samtidig at det vil ta lang tid å finne europeisk enighet om migrasjon.

EU-lederne ble også enige om å ta imot og bosette 20.000 flyktninger fra utenfor EU, som for eksempel fra Syria, skriver DPA. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.