RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RAMZI HAIDAR (AFP)

EU-land selger torturutstyr

Til tross for et forbud selges det fortsatt torturinstrumenter fra EU.

Eksempler på utstyr som benyttes under tortur og selges fra EU-land er spikerbatonger, knokejern og utstyr som gir offeret elektriske støt på opptil 50 000 volt.

Dette skjer til tross for et EU-forbud skriver Amnesty International i en rapport om slikt salg over landegrensene.

I 2006 ble det forbud mot import og eksport av utstyr som «har ingen praktisk bruk for annet enn dødsstraff eller tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Ifølge rapporten skal land som Tsjekkia, Tyskland, Italia og Spania ha gitt tillatelse til å eksportere utstyr som faller inn under disse reglene.

Et smutthull i loven gjør at utstyret kan være beregnet til politi og sikkerhetsstyrker, og av den grunn kan eksporteres av produsentene. Det er også det enkelte medlemsland som må påse at redskapene ikke faller i gale hender, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Nicolas Beger, leder for Amnesty Internasjonal sitt EU-kontor, poengterer at innføringen av det europeiske forbudet og kontrollen av handel med utstyr til tortur kom etter en 10-år lang kampanje fra menneskerettighetsorganisasjoner. Han hevder dette var en rettslig milepæl, men tre år etter at reglene trådte i kraft har mange EU-land ikke implementert reglene riktig.

Rapporten vil bli formelt diskutert når EU-parlamentets menneskerettighetskomité er samlet 18. mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere