Gå til sidens hovedinnhold

EU legger Norge på is

EU ser svært alvorlig på at Norge ikke inkluderer Romania og Bulgaria i EØS-samarbeidet.

BRUSSEL (TV 2): EU-kommisjonen har lagt forholdet til Norge på is den nærmeste tiden, og frosset arbeidet med EØS-avtalen. EU tolererer ikke at de nye EU-medlemmene Romania og Bulgaria fortsatt ikke er blitt en del av EØS-området.

- Dette er en svært alvorlig sak for oss og vi beklager det sterkt, sier Emma Udwin, talskvinne i EU-kommisjonen.

Fredag var det møte i EØS-komiteen i Brussel og der fikk den norske EU-ambassadøren Oda Sletnes offisiell beskjed om at EU ikke lenger vil samarbeide med Norge om nye bestemmelser i EØS-avtalen.

Årsaken er at Norge og EU ikke er enige om hvor mye Norge må betale i kontingent for EØS-avtalen etter at Bulgaria og Romania ble medlemmer av EU fra nyttår av. EU har krevd ytterligere en halv milliard kroner i året. Gjennom EØS-avtalen får norske bedrifter tilgang til EUs indre marked på samme vilkår som bedrifter i EU-land.

EUs regelverk utvikler seg stadig og Norge er en av de beste i klassen til å innføre nye direktiver og forskrifter fra EU. Disse reglene kan være avgjørende når norske bedrifter skal selge sine varer i EU. En annen konsekvens av fastfrysingen kan være at norske forskere går glipp av store summer, fordi EU ikke vil tillate at Norge deltar i ulike forskningsprogrammer.

- Vi kan ikke fortsette arbeidet i EØS-komiteen som om ingenting har skjedd. Det er synd, men ingen beslutninger vil bli tatt. Vi kan ikke late som om dette ikke skjer og vi tolererer ikke at Bulgaria og Romania fortsatt ikke er med i EØS, sier Udwin.

- EU-kommisjonen legger nå et sterkt press på Norge for å gi etter i forhandlingene. Den norske EØS-kontingent økte kraftig etter at de tidligere øst-blokk-landene ble medlem av EU i 2004. Norge skal til og med 2009 betale ca 2 mrd kroner i året for EØS-avtalen. Pengene går til prosjekter i de nye EU-landene.

EØS-avtalen innebærer også et tettere samarbeid mellom Norge og EU innen miljø, forskning, utdanning, forbrukerspørsmål og sosiale spørsmål.

Reklame

Husker du disse to idiotene?