RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU og Russland forlenger bitter sanksjonsstrid

EU forlenger sanksjonene mot Russland og Putin.
EU forlenger sanksjonene mot Russland og Putin. Foto: Alexei Nikolsky
Sist oppdatert:
EU forlenger sine sanksjoner mot Russland, som setter hardt mot hardt. Det betyr at den bitre og kostbare konflikten fortsetter.

Brussel/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): – EU forlenger de økonomiske sanksjonene mot Russland til 31. januar 2016 med henblikk på en fullstendig iverksetting av Minsk-avtalene, skriver EUs talskvinne Maja Kocijancic på Twitter.

Minsk-avtalene refererer til en våpenhvile og plan for en fredelig løsning på Ukraina-konflikten, som er årsaken til at EU og Norge har innført sanksjoner mot Russland.

Flere reaksjoner

Russiske myndigheter har satt i verk mottiltak, og reaksjonene lot ikke vente på seg mandag.

– Når det gjelder sanksjoner, er gjensidighet grunnlaget for vår tilnærming, sier Dmitrij Peskov, som er president Vladimir Putins talsmann.

Statsminister Dmitrij Medvedev ber om at det blir satt i gang forberedelser til mulige gjengjeldelsestiltak, melder nyhetsbyrået Interfax.

EU innførte i mars i fjor økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av annekteringen av Krim-halvøya. Siden er det kommet flere sanksjoner til.

De første straffetiltakene omfattet innreiseforbud for og frysing av aktiva til personer som EU mener er medansvarlige for Russlands politikk overfor Ukraina.

Langvarige sanksjoner

I juli i fjor innførte EU så de økonomiske sanksjonene, som nå er blitt forlenget. De ble opprinnelig rettet mot Russlands energi-, forsvars- og finanssektor. Kretsen av personer, selskaper og organisasjoner som rammes av sanksjonene, er stadig blitt utvidet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Sammen med det sterke oljeprisfallet har sanksjonene rammet russisk økonomi hardt. I årets fem første måneder har landets brutto nasjonalprodukt falt med 3,2 prosent.

– Russland står midt i en full krise, sier tidligere finansminister Aleksej Kudrin.

Men landet har unngått total økonomisk nedsmelting. Og på årets store næringslivshendelse i Russland, i St. Petersburg før helgen, var mange store navn tilbake igjen etter ett års fravær.

Financial Times skrev nylig at oljeselskaper som BP, Eni og Statoil forlenger sine samarbeidsavtaler med russiske selskaper og lærer seg å leve med sanksjonene.

Skal trekke våpen vekk

I mars i år knyttet EU dessuten sine økonomiske sanksjoner direkte til full gjennomføring av Minsk-avtalen. Den er et veikart mot en slutt på konflikten i Ukraina.

Kjernepunkter er at partene trekker tunge våpen bort fra delelinjen og at Ukraina igjen får kontroll over grensen mot Russland når en ny grunnlov har trådt i kraft innen utgangen av året. De separatistkontrollerte områdene i øst skal også få en spesiell status med økt selvstyre.

EU krever også at Russland stanser sin angivelige støtte til opprørerne i Øst-Ukraina. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere